Actiegroepen: "Plan B voor volgende regering"

kade rechteroever

"Doek eindelijk de BAM op, overkap de ring, laat de R11bis vallen en leg de A102 aan. Het verleden toonde aan dat politieke partijen van mening kunnen veranderen." Dat is vlak voor de verkiezingen de boodschap van de actiegroepen.

Actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos brachten maandag met hun 14de Horta-avond opnieuw honderden mensen op de been. Ze bewandelen voorlopig géén juridische paden tegen het Oosterweel (of BAM-)tracé van de Vlaamse regering.

"Maar als de volgende regering koppig bij het Valentijnsakkoord van 14 februari blijft, rijdt ze zich hopeloos vast in een procedureslag", zegt Manu Claeys (stRaten-generaal).

Het zit de actiegroepen hoog dat de Meccano niet werd getoetst op een variabele tol. Claeys: "Het toppunt is dat het kabinet van minister Hilde Crevits (CD&V) na het Valentijnsakkoord - en buiten de MER-procedure om - tòch nog een gedeeltelijke doorrekening bestelde bij het Vlaams Verkeerscentrum. Zonder te kijken naar luchtkwaliteit en geluidsimpact, maar enkel naar mobiliteit. En zelfs dat is genoeg om de voordelen van het Meccanotracé aan te tonen: het verkeer kan vlot door de Kennedytunnel en ter hoogte van het Sportpaleis heb je vijf rijvakken minder nodig dan voor het BAM-tracé. Met onze oplossing gaan 70.000 Antwerpenaren erop vooruit in plaats van achteruit."

Wim Van Hees (Ademloos) beklemtoont dat de actiegroepen deze keer geen stemadvies geven. "De mensen zijn oud en wijs genoeg om hun keuze te maken." Volgens Manu Claeys liggen de bouwstenen voor een 'plan B' klaar: de overkapping van Ringland, de A102 tussen Wommelgem en Ekeren en een noordelijker getrokken Scheldetunnel.

Op zondag 4 mei is er 'Stappen om te overkappen'. Wandelaars en fietsers komen elk vanuit drie locaties richting Park Spoor Noord. Daar begint om 16.30 uur een muzikaal slotevenement. Info op www. ademloos.be. http://www.ademloos.be/evenementen/stappen-om-te-overkappen


(PHT)
Het Laatste Nieuws 29-04-2014 pag. 20
 

Tags: