België en Nederland in top 10 van grootste CO2-uitstoters

kade rechteroever

België en Nederland staan in de top tien van de grootste CO2-uitstoters. Een ranglijst met 183 landen van het Britse Maplecroft plaatst de Verenigde Arabische Emiraten, Australië en de Verenigde Staten bovenaan.

 

De ranglijst kwam er een week voor de start van de nieuwe klimaatconferentie in het Mexicaanse Cancun. De index houdt voor 50 procent rekening met de huidige CO2-uitstoot per persoon. Daarnaast telt de totale CO2-uitstoot van het land voor 25 procent mee en de overige 25 procent is de cumulatieve historische uitstoot.

De Verenigde Staten zijn een vaste waarde in ranglijsten over de CO2-uitstoot. Doorgaans zien we ook China bovenaan de rangschikking staan, maar in dit geval zijn de Chinezen pas 26ste. Zo heeft China wel een enorme CO2-uitstoot, maar per persoon is dat slechts een fractie van de meeste andere industrielanden.

Emiraten aan de leiding
De eerste plaats van de Verenigde Arabische Emiraten is misschien een verrassing, maar het land zag zijn uitstoot de laatste jaren snel toenemen. Bovendien is de economie er zo goed als volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen. Ontziltingsfabrieken schoten er als paddenstoelen uit de grond.

België is negende
Australië en de VS zijn geen verrassing in de top-3. Australië blijft heel afhankelijk van kolen, terwijl de VS sinds 1900 zonder twijfel de grootste vervuiler ter wereld is. Nederland (vijfde) en België (negende) doen het eveneens niet goed in deze aparte ranglijst. Bovendien staan er geen andere West-Europese landen in de rest van de top-10: Canada, Saoedi-Arabië, Singapore, Rusland en Kazachstan vullen de lijst aan.

Afrikaanse landen staan helemaal onderaan in de rangschikking. De rode lantaarn is op de 183ste plaats Tsjaad, een land waar slechts 2 procent van de bevolking toegang heeft tot elektriciteit.

 

 
Cancun 2010
De mislukte klimaattop van Kopenhagen krijgt de komende weken een vervolg in het Mexicaanse Cancun. Tussen 29 november en 10 december proberen de Verenigde Naties de weg vrij te maken voor een nieuw klimaatplan, de opvolger van het Kyoto Protocol. Al is deze keer op voorhand duidelijk dat er op de top geen verdrag zal worden afgesloten. (gb)
De Morgen 23-11-2010
http://www.demorgen.be/dm/nl/5627/Cancun-2010/article/detail/1186327/2010/11/23/Belgie-en-Nederland-in-top-10-van-grootste-CO2-uitstoters.dhtml
 

Tags: