"Geluidsactieplan van het Vlaams Gewest stelt weinig voor"

kade rechteroever

Tegenstanders vragen ambitieuzer "Geluidsactieplan Omgevingslawaai" in Antwerpen

De actiecomités stRaten-Generaal, Ademloos, enkele Antwerpse buurtcomités en lokale politici van Groen!, SP.a Rood en PVDA hebben in Antwerpen hun krachten gebundeld tegen het "Geluidsactieplan Omgevingslawaai" dat het Vlaams Gewest heeft opgesteld voor de Antwerpse agglomeratie.

De "nieuwe coalitie van burgers en politici" stelde dinsdag in Antwerpen het bestaande plan aan de kaak als "een lege doos" en "enkel opgemaakt omdat het moet van Europa". Ze hebben verschillende bezwaarschriften ingediend. De tegenstanders van het geluidsactieplan wijzen erop dat de Vlaamse overheid van Europa voor Antwerpen en Gent zo'n plan moest opmaken - eigenlijk al tegen 2009 - en dat het Antwerpse document nagenoeg niets zegt over een concrete aanpak van de problematiek. Volgens de betrokken groepen is het opgestelde actieplan vooral bedoeld om een ingebrekestelling door de Europese Commissie te vermijden. Zij dringen aan op een ambitieuzere aanpak, ten bate van de volksgezondheid. De actievoerders vragen dat het geluidsactieplan voor Antwerpen volledig wordt herwerkt. De grootste bron van lawaai is daarbij de Antwerpse Ring. "We willen een echt plan", benadrukte Freya Piryns van Groen! namens alle betrokkenen. "Met échte normen, échte ingrepen. Een plan dat doelstellingen vastlegt en vertelt wat de timing daarvoor is en hoe ze gefinancierd zullen worden." De betrokken groepen vragen dat zowel de stad als het Vlaamse Gewest nog dit jaar een geïntegreerd plan voorleggen over de aanpak van lawaai en luchtvervuiling, zoals het door Europa volgens hen was bedoeld. (VIM)

Bron: Belga
Knack 25-01-2011
http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/belga-algemeen/tegenstanders-vragen-ambitieuzer-geluidsactieplan-omgevingslawaai-in-antwerpen/article-1194931615582.htm

 

 

"Geluidsactieplan van het Vlaams Gewest stelt weinig voor"...

Het geluidsactieplan van het Vlaams Gewest is voor Antwerpen een lege doos. Dat zeggen de actiecomités Straten-Generaal, Ademloos en enkele buurtcomités samen met Groen!, Spa.a-rood en PVDA. In het plan staan nauwelijks concrete voorstellen, en het ontkent ook de eigenlijke bron van de geluidsoverlast in Antwerpen: namelijk de Ring. Volgens de actievoerders moet die gedeeltelijk overkapt worden en het verkeer moet weg van de stad. Ook vinden ze dat het stadsbestuur de Antwerpenaar in de steek laat.

ATV-25-01-2011

http://www.atv.be/item/geluidsactieplan-van-het-vlaams-gewest-stelt-weinig-voor

 

Tags: