Brusselse fietsers kunnen ‘pingen’ wanneer ze zich onveilig voelen

kade rechteroever

De Brusselse staatssecretaris voor Verkeerveiligheid Bianca Debaets (CD&V) heeft woensdag de eerste ‘pingers’ aan vrijwillige fietsers overhandigd die deelnemen aan het project ‘Ping if you care’. Met een simpele drukknop kunnen de 540 deelnemende fietsers aangeven, waar ze zich onveilig voelen in het verkeer.

De ‘pinger’ is niet groter dan een fietsbel en wordt rond het fietsstuur gebonden. Via bluetooth staat de drukknop op het toestelletje in verbinding met een app op de smartphone van de fietser. Bij elke onveilige situatie volstaat een simpele druk op de knop. Zo worden de pijnpunten in het Brusselse verkeer, van een op het fietspad geparkeerde auto tot een bestuurder die onveilig inhaalt, in kaart gebracht. Aan het eind van zijn of haar rit kan de fietser ook feedback invoeren bij de geplaatste pings.

‘Die informatie is cruciaal om juiste beleidsbeslissingen te nemen over waar we moeten ingrijpen op het vlak van de verkeersveiligheid of het handhavingsbeleid in samenwerking met de politie’, zegt staatssecretaris Debaets.

Advertentie

De campagne en de gegevensverwerking wordt gecoördineerd door de vzw Mobiel 21. De gepingde plaatsen en tussentijdse statistieken kunnen bekeken worden op de website ww.pingifyoucare.brussels.

De 540 fietsers die vanaf woensdag 31 mei beginnen pingen, maken deel uit van een eerste fase. Na twee maanden wordt gekeken op welke plekken er nog meer gepingd kan worden. In augustus start een tweede fase met opnieuw 500 vrijwillige fietsers die zullen pingen.

Staatssecretaris Debaets trekt 123.500 euro uit voor het project.

De Standaard - 31-05-2017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170531_02905562

Tags: