'De democratie voorbij'

kade rechteroever

Luc Huyse: "Politici erkennen niet graag dat ze maar in derde provinciale spelen"

Socioloog Luc Huyse is in zijn nieuwe boek 'De democratie voorbij' scherp voor de politici van ons land. "De verkozen politici staan al lang niet meer in het commandocentrum van onze samenleving, het vreemde is dat zovelen het blijven ontkennen", zegt Huyse vandaag in weekblad Humo.

In zijn boek heeft hij het over de houdbaarheidsdatum van de huidige soort democratie. "We moeten op zoek naar een ander type democratie, anders is de democratie tout court voorbij", meent Huyse. "De verkozen politici staan al lang niet meer in het commandocentrum van onze samenleving, het vreemde is dat zovelen het blijven ontkennen. Zoals anderen de opwarming van de aarde ontkennen", zegt Huyse in Humo. "Politici erkennen natuurlijk niet graag dat ze maar in derde provinciale spelen."

Het werk van Manu Claeys, die kleine, lokale initiatieven opzet in de Antwerpse stationsbuurt en ook actief is in het Oosterweeldossier, noemt Huyse "beloftevol voor de hele sector". "Je kunt zeggen dat het wel erg kleine 'revoluties' zijn die ik daar beschrijf, maar ooit waren de eerste ziekenfondsen en coöperatieve bakkerijen ook minivormen van zelfhulp", aldus Huyse. "Ze zijn heel traag in kracht gegroeid. Het bioritme van een democratie is noodgedwongen traag."

Verkiezingen
Over 'de moeder van alle verkiezingen' is Huyse nuchter. "Verkiezingen zijn belangrijk, maar je moet ze wel naar hun échte waarde schatten, het is een kwalijke gedachte dat ze nog altijd de ultieme macht opleveren."

Volgens Huyse wil N-VA de Belgische staat graag blokkeren. "Bart De Wever roept nu dat er tot nog toe geen echte besparingen zijn geweest: 'Show me the money!' Men zou hém kunnen toeroepen: 'Show me the bedfellow!' Met wie gaat hij dat soort plannen wél realiseren?" Huyse noemt de strategie van De Wever "nog maar eens een manier om zijn zeer eenvoudige lesje te kunnen doceren: die heerlijke verandering waar alle Vlamingen naar verluidt zo op zitten te wachten kan er niet komen wegens de Franstaligen."

'De democratie voorbij' ligt eind deze week in de winkelrekken.
Bron: Humo
Het Laatste Nieuws 22-04-2014
http://www.hln.be/hln/nl/17781/Verkiezingen-2014/article/detail/1860135/2014/04/22/Luc-Huyse-Politici-erkennen-niet-graag-dat-ze-maar-in-derde-provinciale-spelen.dhtml

Tags: