Een tijdgeest verandert nooit zomaar

kade rechteroever

uit Rutger Bregmans bijdrage voor Correspondent:

 

Bedenk: een tijdgeest verandert nooit zomaar. Het gebeurt nooit in één klap, maar juist gestaag, iedere dag - en daarom moet het verzet ook iedere dag plaatsvinden. In de kleinste dingen. Bijvoorbeeld:

  1. Engageer. Kom op voor elkaar. Ontmoet vreemden. Ga stemmen. Word lid van een partij, een vereniging, een discussiegroep, een vakbond, een goed doel. Demonstreer. Ga achter je scherm vandaan en de straat op.
  2. Informeer jezelf. Betaal voor echte journalistiek. Dus niet die vermomde folder in de trein, maar echte journalisten en schrijvers die zaken echt uitzoeken. Zonder onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek zijn we nergens.
  3. Wen nooit aan dingen waar je niet aan wilt wennen. Dus iedere keer als leugens worden verkondigd, haat wordt gezaaid en rechten worden geschonden - benoem het, veroordeel het. Schaam je voor je land, maar wees er ook trots op - het een kan niet zonder het ander. Laat zien dat zij die willen uitsluiten en ophitsen onze waarden aantasten, ons Nederland, ons België en ons Europa.
  4. Wees onredelijk, onrealistisch en onuitstaanbaar. Iedere mijlpaal van beschaving begint in het hoofd van een gekkie (en het zou zomaar jouw hoofd kunnen zijn).
  5. En bovenal: geef je nooit over aan cynisme. Misschien word je nu nog genegeerd, misschien word je nu nog uitgelachen. Maar als je ooit wil winnen, dan is het tijd om op te staan en te vechten voor je idealen. Of zoals Gandhi ook al nooit In de Quest lees je meer over dit citaat, dat ook (onterecht) aan Gandhi wordt toegeschreven. Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.’

Waarom we ons juist nu niet mogen overgeven aan cynisme

Rutger BREGMAB
De Correspondent 07-02-2017
https://decorrespondent.nl/6169/waarom-we-ons-juist-nu-niet-mogen-overgeven-aan-cynisme/1859375076053-41b886bb

Tags: