'In een uitgeklede staat overleeft geen democratie'

kade rechteroever

het gedeelte over Oosterweel:

Een programma als Villa Politica drijft op conflict maar probeert toch ook het publieke debat weer naar de zetel van de democratie, het parlement, te brengen.

"Ach, ging het maar om het maatschappelijk conflict, dan was ik de grootste fan. Neen, men blijft steken in het persoonlijke conflict. Allez, de zendtijd en de riemen papier die verspild zijn aan de vraag of nu De Gucht junior dan wel Mathias Declercq de lijst van Open Vld in Oost-Vlaanderen zou mogen trekken. Waarover hebben we het eigenlijk? Over één lijst van één kleine partij in één kieskring.

"De aandacht die aan individuele politici gegeven wordt, bevestigt enkel de illusie dat het primaat van de politiek nog altijd bij het parlement ligt. Dat klopt niet meer. De Oosterweel-stilstand is wat je krijgt als je tegen beter weten in vasthoudt aan het oude primaat van de politiek. Stel je even voor dat politici, industriëlen, academici en omwonenden van bij het begin met elkaar in dialoog waren gegaan, dan was men veel sneller tot een consensus over het algemeen belang gekomen. De Raad van State moet de uitzondering worden in plaats van de regel.

"Kris Peeters gaat het vooral om de partijpolitieke dimensie. Dossiers worden verhandeld in grote pakketten. De ene krijgt Oosterweel, als de andere Uplace krijgt en nog een derde een nieuw project in Leuven. En als een dossier vastloopt, lopen ze allemaal vast."

Patrick Janssens (sp.a) zei het eerst, N-VA zegt het hem nu na: walk and don't look back. Voor een politicus is dat eigenlijk een gruwelijke uitdrukking.

"Dat klinkt niet erg democratisch. Hoe besta je het eigenlijk om dat te zeggen in een tijd die gekenmerkt wordt door steeds snellere veranderingen? Je moet juist voortdurend achteromkijken en je koers bijsturen.

"Hét fundamentele drama van Oosterweel is dat de beslissing om de ringweg te sluiten op die plek nog altijd gebaseerd is op een studie van verkeersstromen uit 1996. Dat is toch bijna om te lachen, als het niet zo triestig was? Het idee om een snelweg dwars door de stad te leggen is compleet achterhaald Hadden ze in Antwerpen maar eens omgekeken naar goede, recentere praktijken elders..."

Luc Huyse, De democratie voorbij, Van Halewyck, 206 p., 16 euro. Verschijnt op 26 april.
BART EECKHOUT
Lees het volledig artikel in De Morgen 23-04-2014 pag. 7
 

Tags: