Greenpeace protesteert tegen brede Brusselse Ring

kade rechteroever

Vanmorgen voerde Greenpeace actie voor het kabinet van minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). De milieuorganisatie simuleerde een storm om te waarschuwen voor de gevolgen van de verhoogde CO2-uitstoot die een verbreding van de Brusselse Ring zou veroorzaken. Vorige week kondigde Crevits aan in 2016 met de werken voor een bredere Ring te willen starten.
 

Een twintigtal activisten zetten vanmorgen voor het kabinet van minister Crevits in Brussel een hevige storm in scène, om de mogelijke gevolgen van een ontspoord klimaat duidelijk voelbaar te maken. Ze protesteerden daarmee tegen de plannen van de minister om in 2016 te starten met verbredingswerken aan de Brusselse Ring. Volgens Greenpeace zal een bredere Ring de CO2-uitstoot fors de hoogte in jagen.

"Er is wel degelijk een verband tussen de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering en projecten zoals de verbreding van de Brusselse Ring", zegt Joeri Thijs van Greenpeace.  "Kiezen voor meer rijstroken, is kiezen voor meer uitstoot van broeikasgassen. Terwijl we net alles op alles moeten zetten om onze uitstoot drastisch terug te dringen als we dit soort taferelen willen vermijden."

10% meer CO2
Volgens een studie van Transport & Mobility uitgevoerd in opdracht van de milieuorganisatie zou een bredere Brusselse Ring de CO2-uitstoot in het gebied met 10% doen toenemen. Tegelijk vraagt Europa om de verkeersuitstoot tegen 2020 met 15 tot 21% te verlagen.

Greenpeace zegt ook dat een verbreding op vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid weinig zoden aan de dijk zou zetten. "Op middellange termijn zitten we door het aanzuigeffect van nieuwe infrastructuur weer met dezelfde problemen én met meer uitstoot", klinkt het.

De organisatie houdt vol dat er wel degelijk opties zijn om de mobiliteit op een structurele manier te verbeteren. Greenpeace denkt aan rekeningrijden, een beter openbaar vervoer en een optimalisering van de fietsinfrastructuur. Volgens de milieuvereniging schuift Crevits deze alternatieven onvoldoende naar voor.

Alexander Verstraete
De Redactie 28-03-2013
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/130328_greenpeace_ring

Tags: