Grote Markt heeft behoefte aan nieuwe stimulansen

kade rechteroever

Dat de Antwerpse Grote Markt de moeite van het bekijken waard is, daarover bestaat niet de minste discussie. De komende maanden zullen weer vele duizenden toeristen uit alle windstreken met de camera in de aanslag over het plein flaneren en genieten van het zicht op de kathedraal.

Helaas is diezelfde Grote Markt op heel wat momenten in het jaar een doodse bedoening. Enkele sterke horecazaken draaien het hele jaar door een behoorlijke omzet, maar verder valt er qua middenstand niet bijster veel te beleven. Ondernemers die toch een poging doen, houden het vaak niet lang uit. De hoge huurprijzen hebben daar veel mee te maken en vormen in elk geval een barrière voor wie een nieuwe zaak wil opstarten.

Het immobedrijf Walls & Heart wil de impasse doorbreken met een recept dat zijn waarde al heeft bewezen voor de Lange Koepoortstraat en het Kipdorp. Walls & Heart wil de eigenaars van de panden op de Grote Markt zover krijgen dat ze hun huurprijzen verlagen bij wijze van stimulans voor creatieve ondernemers. Zodra die met hun zaak op kruissnelheid komen, kan de huur worden verhoogd.

Even afwachten of dit plan slaagt, maar het is de moeite waard om het te proberen. Aan leegstand heeft niemand iets. Om de buurt van de Grote Markt opnieuw te laten leven, lijkt het me vooral belangrijk om er - naast de souvenirwinkels en de chocolatiers voor de toeristen - ook een aantal zaken te huisvesten waar de Antwerpenaar op afkomt. Al maakt het beschermde statuut van heel wat panden het niet makkelijk om er handelszaken in te richten.

Midden in deze poging om de Grote Markt nieuw leven in te blazen, weerklinkt ook de roep om gedurende een bepaalde periode van het jaar - tussen oktober en april - weer auto’s toe te laten op het plein. Voorstanders argumenteren dat winkelstraten met verkeer beter draaien, zoals de Huidevettersstraat en de Schuttershofstraat.

(nvdr de MEIR draait anders zo goed dat er zelfs geen auto meer bij kan)

Ook de horeca zou er volgens deze theorie baat bij hebben als de Grote Markt beter bereikbaar zou zijn voor automobilisten.

Ik zie de meerwaarde niet van auto’s op het plein. Als binnenkort de Suikerrui en de Oude Koornmarkt worden omgevormd tot een autoluwe wandelboulevard, dan vraag ik me zelfs af hoe je de Grote Markt nog met een auto zou kunnen bereiken. Bovendien past zo’n maatregel niet in de filosofie van een autoluwe as tussen de Scheldekaaien het Centraal Station.

Lex Moolenaar
Gazet van Antwerpen 27-03-2012
http://gva.typepad.com/standpuntantwerpen/2012/03/grote-markt-heeft-behoefte-aan-nieuwe-stimulansen.html

Tags: