Kinderen in de stad

kade rechteroever

Een mens komt wat tegen. In Parijs bijvoorbeeld.

Vergeet de paardenmolen voor de kinderen in de stad, daar zijn alleen kruimels mee te verdienen. De stad als paardenmolen voor grote kinderen, dàt doet de kassa rinkelen. Dus verschijnen er op de openbare weg Ferrari’s en Lamborghini’s met ‘Drive me’ op de flanken. Zo’n grote kinderen geloven maar al te graag dat een racewagen een ‘me’ is die bereden wil worden. Die moderne paardenmenners kennen hun Pappenheimers…

Al vroeg deze Pappenheimer zich af of die piloten-voor-even zich wérkelijk aan de snelheidslimieten zouden houden? Zouden ze met die 300km/u-monsters écht alleen maar braafjes aanschuiven in de file?

Het antwoord vond ik thuis op de site: één rondje met de Ferrari of de Lambo kost 89 euro, is 7km/u lang en wordt afgehaspeld op de grote Parijse assen ‘sans traffic’ (jaha, wij kinderen geloven écht àlles) in 20 minuten. Met andere woorden: aan een gemiddelde snelheid van 21 km/u…

Wat verderop op de Champs Elysées, ten huize Citroën, ontwaarde ik nog een aanbieding voor grote kinderen, één die nog dichter aanschurkt bij de paardenmolen: “een escapade met de ‘deuxchevaux'”.

 

Ik beken: dit kwam me meteen veel sympathieker voor. Al was het maar voor dat heerlijke woord ‘escapade’ en omdat ik mij met de 2pk wél een ‘flosj’ én dus een gratis extra rondje kan inbeelden. En omdat de aloude 2pk qua energierendement de nieuwste en meest gesofisticeerde Lamborghini’s en Ferrari’s met straatlengten klopt, dat ook.

Maar eend of racemachine, de stad als paardenmolen voor grote kinderen, een vreemd idee blijft het, zeker in een stad die enkele dagen geleden nog het ‘gewone’ verkeer aan banden moest leggen omdat inwoners en bezoekers verstikten in de uitlaatgassen.

Het brengt me naadloos naar die andere grote stad, waar de nagelnieuwe Low Emission Zone de Lambo’s en Ferrari’s probleemloos zou toelaten, maar de 2pk zou weigeren. Ik probeer er geen symboliek in te zien.

De Andere Kris Peeters 02-02-2017
https://deanderekrispeeters.wordpress.com/2017/02/02/kinderen-in-de-stad/

Tags: