Kleine aanpassing Oosterweeltracé maakt overkapping mogelijk

kade rechteroever

Met een investering van 60 miljoen euro kan het Oosterweeltracé al op twee plaatsen worden aangepast om een overkapping mogelijk te maken.

De Vlaamse regering blijft vastbesloten om de beslissing rond Oosterweel uit te voeren. De invloed van de nieuwe Europese boekhoudkundige regels (DS 12 september) op de timing van het project blijft onduidelijk. Maar minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wijst erop dat de financieringsperikelen ook gelden voor eventuele alternatieven.

Op een vraag van Yasmine Kherbache (SP.A) antwoordde de minister gisteren dat het tracé alvast op twee plaatsen wordt aangepast. Tussen Ekeren en Deurne worden de wanden versterkt en de middenberm verbreed om later een overkapping mogelijk te maken. Kostprijs: 29 miljoen euro.

Bovendien wordt de tunnel onder het Albertkanaal verlengd waardoor die pas aan het Lobroekdok bovenkomt in plaats van aan de Damwijk (op 60 meter van bewoning). Die ingreep wordt eveneens op zo’n 30 miljoen euro begroot. Weyts benadrukt dat de aanpassingen definitief zijn. De BAM (de bouwheer van het project) maakt zich sterk dat de meerprijs door besparingen kan worden geabsorbeerd waardoor het financiële plaatje gelijk blijft.

Op korte termijn hoopt Weyts uitsluitsel te krijgen van Europa op de vraag of het consortium Noriant – aan wie de bouw van de lange Wapper werd gegund – de (ongewijzigde) plannen voor de Linkeroever mag realiseren. Iedereen gaat ervan uit dat het antwoord negatief zal zijn. In dat geval moet Vlaanderen een nieuwe aanbesteding uitschrijven. Of dat gevolgen heeft voor de timing (met een start in het najaar van 2015) blijft eveneens troebel.

bbr
De Standaard 03-10-2014
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141002_01300449

 

 "Oosterweelverbinding zal overkapbaar zijn"

De Oosterweelverbinding zal zo worden ontworpen dat een overkapping mogelijk is. Dat heeft de Vlaamse regering beslist en ze trekt daar 29 miljoen euro voor uit. Al wil dat nog niet zeggen dat een overkapping er ook komt, zo klinkt het. Wel zeker is dat de geplande -tunnel onder het ALbertkanaal verlengd zal worden met 200 meter. Waardoor de tunnelmond niet meer uitkomt in de Wijk Dam, maar wel iets verder aan het Lobroekdok.

ATV - 02-09-2014

atv.be/nieuws/2014-10-02/oosterweelverbinding-zal-overkapbaar-zijn#.VC75_ZR_va4

 

Tags: