"Maak bezwaarschrift tegen BAM-tracé"

kade rechteroever

Ademloos en stRaten-generaal trekken de komende weken naar de wijken die het ergst getroffen worden door de mogelijke aanleg van het BAM-tracé. "We gaan de mensen er vertellen hoe een bezwaarschrift op te stellen tegen de plannen van de Vlaamse regering", zegt Wim Van Hees. Gisteren werd die nieuwe campagne gelanceerd in zaal Horta, voor 600 toeschouwers en talrijke politici.

"Dit is hartverwarmend", zei Wim Van Hees van actiegroep Ademloos tijdens de pauze van de infoavond over de Oosterweelverbinding. "Nooit eerder telden we zoveel mensen op onze infoavonden. Het is duidelijk: de Antwerpenaar ziet het BAM-tracé niet zitten. Met die steun blijven wij ons verzetten tegen het Valentijnsbesluit van de Vlaamse regering."

Net daarvoor had Manu Claeys van denktank stRaten-generaal helder uitgelegd wat de kwaliteiten waren van het MER-rapport over de Oosterweelverbinding maar vooral welke dingen er ontbraken in het rapport. Met zijn uiteenzetting wist hij het publiek te raken. Na afloop van zijn voordracht kreeg hij een minutenlang durende staande ovatie.

Wakker liggen

Bij de toehoorders heel wat bekende gezichten, van gewone mensen die al jarenlang mee actie voeren tegen het BAM-tracé. Opvallend gisteren: ook heel wat politici. Maar liefst drie partijvoorzitters: Wouter Van Besien (Groen), Peter Mertens (PVDA+) en Ivo Janssen (Rood!). Ook heel wat lokale mandatarissen van de PVDA en Groen luisterden naar onder meer professor Dirk Avonts die aantoonde dat er het BAM-tracé en het Meccanotracé op het vlak van gezondheid op enkele criteria aan elkaar gewaagd zijn. "Maar als het er echt op aankomt, om de verschillende effecten te kennen, blijken die niet te zijn onderzocht", zei Avonts. "Wel is duidelijk dat de lat voor bijvoorbeeld geluidsoverlast te laag ligt. Heel veel Antwerpenaars gaan letterlijk wakker liggen van de aanleg van een Oosterweelverbinding."

Verkiezingscampagne

"Het is duidelijk dat dit dossier de Antwerpenaar raakt", zei Wouter Van Besien. "Kijk maar naar de massale opkomst hier vanavond. Ik heb aandachtig naar de sprekers geluisterd en trek twee conclusies. Er is gefoefeld door de Vlaamse regering bij de totstandkoming van het besluit en, ten tweede, de gezondheid van de Antwerpenaar is van ondergeschikt belang. Dit gaat zeker meespelen in de komende verkiezingscampagne. Groen gaat hier nog verder op door de komende weken." De PVDA voert nu al campagne tegen het BAM-tracé. Militanten van de extreem linkse partij deelden gisteren aan zaal Horta al flyers uit.

De Vlaamse regering mag zich vanuit Antwerpen aan heel wat weerwerk verwachten. "De komende tijd trekken wij, samen met stRaten-generaal naar de wijken die erop achteruitgaan bij de aanleg van het BAM-tracé", zei Wim Van Hees. "We gaan onder meer naar Linkeroever, naar de wijk Dam, naar Merksem, naar Borgerhout. We gaan de mensen daar uitleggen hoe ze een bezwaarschrift kunnen indienen tegen de plannen van Kris Peeters en zijn coalitiegenoten."

FILIP MARSBOOM
Het Laatste Nieuws 06-03-2014 pag. 19

Tags: