De vuile was

kade rechteroever

Het wordt stilaan tijd dat de Raad van State een filiaal opent in Antwerpen. Het aantal verzoeken van Antwerpse burgers en comités is niet meer te tellen. Geen project of vernieuwing of er wordt - terecht of niet terecht - hogerop gegaan.

Zo zijn nu ook twee (!) inwoners van Linkeroever naar de Raad van State gestapt vanwege de mogelijke geluidsoverlast die festivals Summerfestival en Laundry Day zouden teweegbrengen. Van het Summerfestival zijn ondertussen al 30.000 kaarten verkocht. Volgens het advies van de auditeur zou er geen rekening gehouden zijn met de bezwaren van de bewoners en zou de stad te veel de oren hebben laten hangen naar de organisatoren.

Een advies dat de betrokken schepen Rob Van de Velde als 120 decibels in de oren zal galmen. Krijgen we hier te maken met een mini-Sinksenfoor? Wel met dien verstande dat er op Linkeroever nog geen activiteit heeft plaatsgevonden. Hoe men het ook draait of keert, een vijf weken durende kermis is niet meteen te vergelijken met een tweedaags festival, al lokt dat dan 60.000 jongeren naar Antwerpen. Waarom doen zo’n twee mensen zoiets , vraag je je dan af. Uit wrok? Uit verveling? Uit verzuring? Om betrokken schepen Van de Velde een duw te geven? Om jongeren te pesten? Om de roerdomp te redden? We hadden het graag geweten. Toch niet omdat er ocharme twee dagen muziek te horen valt?

De voorgeschiedenis is bekend: de organisatoren van Summerfestival en Laundry Day moesten weg van hun geliefkoosde plek op Antwerpen-Zuid, al hadden ze op enkele jaren tijd honderdduizenden euro’s geïnvesteerd in het domein. Ze moesten wijken voor de bouwplannen van Nieuw-Zuid. Hun oog viel op de zogenaamde Middenvijver op Linkeroever. In de ogen van de omwonenden is dat een park, op papier is het nog altijd een woonuitbreidingsgebied. Net zoals het gebied Regatta iets verderop, waar nu tientallen appartementen en huizen worden gebouwd.

Organisatoren en stad kwamen na lang onderhandelen overeen dat het gebied een stukje recreatiever zou worden gemaakt op kosten van de organisatoren en dat in ruil een paar dagen per jaar een groots opgezet muziekfestival voor jongeren mocht worden georganiseerd. Op 4 en 5 juli is dat het Summerfestival, op 5 september het ééndaagsfestival Laundry Day, ooit geboren in de Kammenstraat. Leuk voor het imago van de stad - het moet niet altijd Boom zijn dat wereldnieuws is.

Toegegeven, voor sommigen onder ons klinkt het genre muziek waarop de tienduizenden jongeren uit de bol gaan niet bepaald als Radio Minerva. Maar dat deed Jazz Bilzen indertijd ook niet bij onze ouders. Ook op Antwerpen-Zuid kon men de voorbije jaren gedurende die dag het muzikaal gebonk van Laundry Day horen. Maar rechteroever is Linkeroever niet. Daarvoor naar de Raad van State stappen kwam, eerlijk gezegd, bij ons niet echt op. Misschien moeten we het toch eens overwegen, maar dan vanwege het dag en nacht onophoudelijk gezoem van de nabijgelegen autosnelweg. Dàt is overlast, op alle vlakken.
 
RUDY COLLIER
Gazet van Antwerpen 16-05-2015 pag. 30

Tags: