N-VA wint politieke slag om Oosterweel

kade rechteroever

Lex Moolenaar kijkt terug op de politieke week en zoekt uit hoe het verder moet.
 
DOORZICHT 

Belangrijkste bom onder de verkiezingen in Antwerpen is ontmijnd 

Het ‘historische’ akkoord van deze week over Oosterweel is op politiek vlak een grote overwinning voor N-VA. In de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar in Antwerpen heeft de partij de grootste bom onschadelijk gemaakt.
 

Beelden zeggen vaak meer dan woorden: van de twaalf ‘apostelen’ die woensdag het akkoord voor Oosterweel voorstelden, behoren er vijf tot het kruim van N-VA. Geert Bourgeois, Bart De Wever, Ben Weyts, Liesbeth Homans en Koen Kennis: vrijwel de hele partijtop was erbij om zich voor deze triomf te laten vereeuwigen. De vertegenwoordigers van de andere partijen van de Vlaamse en Antwerpse coalitie zaten bescheiden aan de zijkanten van de brede tafel. CD&V en Open Vld speelden een bijrol. En dat was geen toeval.
 

Vredesverdrag 

De vorige Vlaamse regering, met minister-president Kris Peeters en minister van Mobiliteit Hilde Crevits (beiden CD&V), kon de stellingenoorlog met de Antwerpse burgerbewegingen niet oplossen. Open Vld legde in die regering te weinig gewicht in de schaal om een vredesverdrag te forceren.
 

N-VA heeft voor een doorbraak gezorgd. En als gevolg daarvan kon de partij deze week niet alleen gloriëren voor de camera’s, ze heeft ook de politieke slag om Oosterweel gewonnen.
 

De politieke fall-out 

Laten we de fall-out van het akkoord even op een rij zetten. - De lastige Antwerpse actiegroepen zijn voorlopig geneutraliseerd.

Zij hebben met dit akkoord meer binnengehaald dan ze hadden durven dromen. - De oppositiepartijen (sp.a, Groen, PVDA en Vlaams Belang) verliezen een belangrijk speerpunt voor hun Antwerpse verkiezingscampagne van volgend jaar. - CD&V zit klem. Havenschepen Marc Van Peel kan alleen maar goedkeurend instemmen met dit akkoord over de mobiliteit. En Kris Peeters zal er tijdens de campagne van volgend jaar voortdurend aan worden herinnerd dat zijn lokale rivalen Bart De Wever en Koen Kennis zijn geslaagd waar hij als minister-president heeft gefaald. - Open Vld ten slotte verliest haar belangrijkste speerpunt in de campagne van de vorige lokale verkiezingen, toen de partij onder lijsttrekker Annemie Turtelboom voluit de zijde van de actiegroepen koos.
 

Burgemeester Bart De Wever heeft deze week dus een grote slag binnengehaald. Zijn verwijzing naar de slag bij Oosterweel (1567) in de Tachtigjarige Oorlog was geen toeval. Zijn partij staat nu voor de uitdaging om het vredesverdrag duurzaam te maken. Na een slepende loopgravenoorlog was N-VA de eerste partij die begreep dat het zinvol was om over te stappen van het conflictmodel naar het consensusmodel.
 

Of zoals minister Ben Weyts het uitdrukt: van de rechtbank naar de werkbank. N-VA ging in op de suggestie van Ringland om een onafhankelijke intendant aan te stellen. Dat hadden de vorige regeringen en Antwerpse stadsbesturen ook kunnen bedenken. Met dit akkoord heeft N-VA in één vloeiende beweging al haar rivalen het zwijgen opgelegd. 

Lex Moolenaar
Gazet van Antwerpen 18-03-2017 pag. 30

Tags: