"Samen een goeie pint drinken doet al heel veel"

kade rechteroever

In één jaar flikte Brusselaar Alexander D'Hooghe een kunstje waar anderen al 20 jaar hun tanden op stukbeten. De intendant van Oosterweel is dan ook een wereldvermaard architect die in New York streed tegen orkanen en in Zuid-Korea het grootste kunstmatige eiland ter wereld creëerde. Zijn succesformule? "Veel praten. En af en toe samen een goeie pint drinken."

'Een standbeeld voor die man.' De lof voor 'superheld' Alexander D'Hooghe klinkt tot ver buiten de Antwerpse politiek. Het historische akkoord over Oosterweel is grotendeels het resultaat van zijn aanpak, zo beamen alle betrokkenen. Want geen kat die er na 20 jaar ambras nog echt in geloofde. Het water was heel diep, tussen een centrumrechts bestuur enerzijds, en Ademloos, stRaten-generaal en Ringland anderzijds. Door die drie actiegroepen niet aan de kant te laten als tegenstanders, maar expliciet mee rond de tafel te nemen, en door met een heldere blik naar de verschillende standpunten te kijken, kreeg de intendant langzaam maar zeker alle neuzen in de juiste richting.

Spreading the love

"We gingen letterlijk samen aan de tekentafel zitten. Dan vergeet je de principiële en ideologische tegenstellingen", legt D'Hooghe uit. Hij ziet er een blauwdruk in voor andere 'grote infrastructuurwerken in een verstedelijkte, mondige omgeving'. Hij baseerde zich op een gelijkaardige situatie bij 'Rebuild by Design', zijn gigantische project over de wederopbouw van New York na de verwoestende doortocht van de orkaan Sandy enkele jaren geleden. Naast de overheden en experten, werd ook daar de lokale bevolking bij die wederopbouw betrokken. "Blijven praten", vat hij zijn werkwijze samen. Of ook: "Spreading the love, dat was mijn taak." Door af te stappen van de Vlaamse vergadercultuur.

"Met een pint en een gesprek over voetbal raak je al heel ver."

De nu 44-jarige Alexander D'Hooghe, die opgroeide in Grimbergen, is niet zomaar de eerste de beste. Zijn ontwerpen gaan van een nieuwe ruimte voor de brandweer en de jeugdbeweging van Asse tot 'Seamangeum', het grootste kunstmatige eiland ter wereld in Zuid-Korea, waar in de toekomst 600.000 mensen gaan wonen. In 1996 werd hij architect en burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, maar hij studeerde ook in Harvard en behaalde in 2007 zijn doctoraat aan de TU Delft in Nederland. Sinds zijn studies werkte hij projecten uit op vrijwel alle continenten. Zo is D'Hooghe partner van de mee door hem opgerichte Organization for Permanent Modernity (ORG), een commerciële denktank over architectuur en urbanisme met kantoren in Brussel en Boston in de Verenigde Staten. Hij is ook professor aan het prestigieuze Massachussetts Institute of Technology (MIT) in de VS waar hij het Center for Advanced Urbanism leidt. Daar werkt hij met onder anderen voormalig Vlaams bouwmeester Marcel Smet en met de Nederlander Henk Ovink, een voormalige adviseur van Barack Obama.

Minikloontjes

D'Hooghe schreef architectuurgeschiedenis met 'Seamangeum' en 'Rebuild by Design', maar hij werkte ook mee aan urbanisatieprojecten in Shenzhen in het zuiden van China, in IJsland en in Nederland. Hij heeft samengewerkt met de Nederlandse architect Rem Koolhaas, de man die het gebouw van de Chinese staatszender CCTV in Peking ontwierp. In ons land was hij ook al actief in en rond Brussel, met onder meer het masterplan rond de 25.000 vierkante meter grote site van 'den Abattoir' of het slachthuis van Anderlecht in Brussel.

En nu? Nu gaat D'Hooghe alweer in zijn Center for Advanced Urbanism aan de slag. Vandaag stapt hij op het vliegtuig richting Boston. "Want ik heb mijn vrouw en drie kinderen veel te erg verwaarloosd." Toch blijft hij nog een jaar intendant. Eind deze maand moet er een stappenplan liggen. "Ik ga nu miniversies van mezelf aanduiden, die elk een deel van het werk uitvoeren. Uiteindelijk moet ik overbodig worden. Op dit moment beschouw ik het nog steeds als mijn taak om Antwerpen de groenste parken van Vlaanderen en de mooiste overkapping van de wereld te schenken."

Alexander D’hooghe & JELLE BRANS
Het Laatste Nieuws 17-03-2017
http://m.hln.be/nieuws/-samen-een-goeie-pint-drinken-doet-al-heel-veel~a40420cb/

Tags: