Van Besien: “Eerder een probleem voor Oosterweeltracé dan doodsteek voor Ringland”

kade rechteroever

“Het is moeilijk en voorbarig om definitieve conclusies te trekken uit een voorlopig en geheim rapport dat duidelijk en doelbewust is gelekt om Ringland in diskrediet te brengen.” Dat zegt Wouter Van Besien, Antwerps fractieleider van Groen, in een eerste reactie op de studie die het Ringlandtracé ongunstig gezind is.

 

“Als ik de studie bekijk, valt me op dat er bijzonder zware kritiek instaat op de plannen van de Vlaamse regering”, zegt Van Besien, die met zijn partij altijd gekant is geweest tegen het BAM-tracé en zich achter Ringland heeft geplaatst.

 

Van Besien trekt drie voorlopige conclusies uit het Plan-MER van het studiebureau TML over de Antwerpse Ring.

 

  • Ten eerste blijkt de R11 bis, “het stokpaardje van Bart De Wever”, volgens hem geen meerwaarde te bieden. “Het lijkt dan ook beter om dat project te stoppen.”
  • Ten tweede blijkt dat de A102 heel slecht werkt in combinatie met het BAM-tracé. “Dit is een belangrijke reden om de nieuwe scheldeverbinding naar het noorden op te schuiven. Zo’n haventracé heeft als bijkomend belangrijk voordeel dat het een volledige overkapping mogelijk maakt, omdat de aansluiting van de Ring met de nieuwe autostrade niet midden in de stad moet gebeuren. De Hollandse knoop aan Borgerhout, Dam, Deurne en Merksem is dan niet meer nodig.”
  • Ten derde: de verkeerstechnische problemen met het Ringland-concept moeten opgelost worden.


Plannen Oosterweel onder druk


De studie zet volgens Van Besien dus eerder de plannen van de Vlaamse regering met Oosterweel onder druk, dan dat het de doodsteek voor Ringland zou betekenen. “Zowel Ringland zelf, maar ook de onafhankelijke intendant, hebben gezegd dat de kernprincipes van Ringland overeind blijven: een overkapping en een scheiding van het verkeer. De opmerkingen op het mobiliteitsaspect van Ringland moeten uiteraard ernstig genomen worden en een antwoord krijgen. Met Groen blijven wij evident ijveren voor een volledige overkapping van de Ring, zowel van het noordelijke als het zuidelijke deel.”

door JoRo
Gazet van Antwerpen 06-09-2016
http://www.gva.be/cnt/dmf20160906_02456382/van-besien-eerder-een-probleem-voor-oosterweeltace-dan-doodsteek-voor-ringland

Tags: