Verkiezingen19 - Antwerpse burgerbewegingen vragen volgende regering ambitie rond Toekomstverbond

kade rechteroever

 

De actiegroepen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal hebben een memorandum opgesteld met de belangrijkste uitdagingen voor de volgende Vlaamse regering, in de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. De nadruk ligt daarbij op de volledige overkapping van de Antwerpse ring en initiatieven om een modal shift te realiseren. "De beloftevolle intenties uit het Toekomstverbond moeten zo snel mogelijk omgezet worden naar de praktijk."

Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar komen de drie actiegroepen met een gemeenschappelijk memorandum, dit keer voor de Vlaamse regering die na de verkiezingen van mei zal aantreden. Voor de burgerbewegingen zal die regering in de komende vijf jaar voor zes belangrijke uitdagingen komen te staan.

Zo moeten in de komende legislatuur niet alleen de eerste leefbaarheidsprojecten gerealiseerd, maar moet ook meteen de hele noordelijke ring overkapt worden. Daarnaast vragen de actiegroepen dat er snel begonnen wordt aan een integraal basisontwerp voor de hele ring. In 2020 moet het project rond de overkapping van de hele zuidelijke ring, de E313/E34 tot in Wommelgem en het resterende deel van de noordelijke ring tot in Ekeren, aanbestedingsklaar zijn. De uitvoer kan dan in 2025 starten.

Het memorandum stelt dat de overkapping enkel haalbaar is mits het uitvoeren van een modal shift naar duurzamer vervoer. Het Routeplan 2030 stelt dat tegen 2024 er al een verhouding van 60-40 moet zijn van auto- en vrachtverkeer tegenover te voet, met de fiets en openbaar vervoer. Tegen 2030 moet die 'modal split' op 50-50 liggen.

De 1,25 miljard euro die in het Toekomstverbond werd vastgelegd voor de realisatie van de eerste 18 leefbaarheidsprojecten, is volgens Peter Vermeulen van Ringland fantastisch. "Toch zal dat bedrag niet volstaan om alle ambities te realiseren", stelt hij.

De actiegroepen verbazen zich erover dat de Vlaamse regering het niet meer eens geraakt over het rekeningrijden. "Rekeningrijden op basis van het principe 'de gebruiker betaalt' is aangewezen voor de terugbetaling van de investeringen", klinkt het.

In de aanloop naar de verkiezingen spreken de actiegroepen geen stemadvies uit. "We hebben vijf jaar geleden ook een memorandum opgemaakt en in die legislatuur met de Vlaamse regering een mooi traject afgelegd naar het Toekomstverbond", zegt Vermeulen. "In deze fase hebben wij contacten met alle partijen. We geloven dat dit een project is waar iedereen, uit meerderheid én oppositie, aan kan samenwerken." Op 5 mei wordt Radio Ringland georganiseerd op het Hendrik Conscienceplein. Daar zullen kandidaten van alle politieke partijen hun mening komen geven over Ringland.

Belga

 

Tags: