Nieuw plan actiegroep lijkt alweer een ei van Columbus

kade rechteroever

Vanavond lanceren de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal hun verkiezingscampagne in zaal Horta aan het Hopland. Hoezo, hun respectieve boegbeelden Wim van Hees en Manu Claeys zijn toch niet verkiesbaar? Nee, maar het lijdt geen twijfel dat ze toch een belangrijke rol gaan spelen in de aanloop naar 14 oktober.

 

De actiegroepen focussen hun verhaal op het Meccano-tracé en de overkapping van de Ring. Daarvoor weten ze zich al verzekerd van de steun van Groen, PVDA+ en Rood!, maar ook van een aantal politici van de traditionele partijen in de districten. Vanuit die positie wil de Meccanolobby de druk opvoeren op de sp.a, de partij die vaak de indruk geeft dat ze wel wil, maar niet mag van CD&V en N-VA, haar partners in de Vlaamse regering.

StRaten-generaal heeft na de Meccano alweer een nieuw plan ter verbetering van de Antwerpse mobiliteit klaar. Ditmaal gaat het over het openbaar vervoer. Het Masterplan 2020 bevat een aantal waardevolle verlengingen van tramlijnen, maar de actiegroep kijkt al enkele stappen verder: ze wil het voorstadsnet uitbreiden met twee lighttrain-verbindingen. De eerste vormt een soort grote Ring voor openbaar vervoer, de tweede snijdt dwars door de Voorkempen en eindigt pal voor de luchthaven van Malle.

Ik ben geen ingenieur of verkeersdeskundige, maar in de loop der jaren ben ik de voorstellen van stRaten-generaal steeds meer gaan beschouwen als eieren van Columbus. Ook dit weer. Een snelle verbinding voor pendelaars uit de Kempen, die nu nauwelijks worden bediend door het spoornet en bijgevolg noodgedwongen elke dag in de file staan op de E313 en de Ring: is dat geen goed idee? En dat de luchthaven van Malle daardoor schijnbaar toevallig in beeld komt als alternatief voor haar problematische zus in Deurne, is dat dan niet goed bedacht?

Anders dan sommige andere actiegroepen onderbouwt stRaten-generaal haar voorstellen steevast met doorwrocht studiewerk en voorbeelden uit heel Europa. Ze is daardoor een hardnekkige luis in de pels geworden van de overheid, die er niet goed raad mee weet en zich dan maar beroept op gezagsargumenten om de haar aangeboden plannen van tafel te vegen.

De kiezer redeneert anders. Veel Antwerpenaars hebben de meerwaarde van de Meccano en de overkapping van de Ring al lang gezien. Dat kan een factor worden bij de verkiezingen.

Lex Moolenaar
Gazet van Antwerpen 07-02-2012
http://www.gva.be/blog/standpunt-antwerpen/extern-nieuw-plan-actiegroep-lijkt-alweer-een-ei-van-columbus.aspx

Tags: