HARDE WOORDEN, WEINIG VERSCHILLEN

kade rechteroever

EERSTE GROTE DEBAT DE WEVER/JANSSENS WIJST OP PERSONENSTRIJD, GEEN IDEOLOGISCH GEVECHT

 

U zal de belangen van N-VA dienen tot de verkiezingen van 2014. Ik wil burgemeester zijn voor álle Antwerpenaren
Patrick Janssens

Ik ben altijd één en dezelfde persoon. Ik ben bijvoorbeeld niet van gedacht veranderd in het Oosterweel-dossier zoals u
Bart De Wever

 

Worden de Antwerpenaren wakker in een andere stad als De Wever straks Janssens verdringt als burgemeester? Uit het eerste echte debat was het alvast niet te concluderen. Er vielen harde woorden, maar wanneer het over inhoud ging, bleken de N-VA'er en de kopman van de Stadslijst het verrassend vaak eens. Op basis van de peilingen en de herhaling van De Wever dat hij nooit met Vlaams Belang zal samenwerken, zijn de twee dan ook bijna tot elkaar veroordeeld.

Het debat in een goedgevulde Arenbergschouwburg was nog geen vijf minuten ver of Bart De Wever haalde al keihard uit. Hij eiste dat Patrick Janssens de uitspraak terugnam dat De Wever in 2006 een schepenambt zou hebben geweigerd. Janssens prikte terug door te stellen dat het alleszins typisch is voor de carrière van BDW dat hij aan de kant bleef staan, telkens hij de kans kreeg om een mandaat op te nemen. "Dit haalt geen niveau, u liegt", riep De Wever. Toen de rellen in Borgerhout ter sprake kwamen, stelde Janssens dat het verhaal van rechten en plichten dat De Wever nu naar voren schuift, al jaren wordt toegepast. Maar volgens de N-VA'er wordt het veiligheidsprobleem nog te weinig hard aangepakt. "Als u in een interview stelt dat de migratie mislukt is, dan bent u als lid van een partij die de instroom jarenlang heeft toegestaan, niet geloofwaardig." Janssens reageerde dat een burgemeester soms moet afwijken van de partijlijn. "Daarom kan het voor mij niet dat een burgemeester partijvoorzitter blijft. In plaats van de belangen van de Antwerpenaar te zien zal u die van de N-VA blijven dienen in aanloop naar de verkiezingen van 2014. Ik wil burgemeester zijn voor alle Antwerpenaren." De Wever betwistte dat. "Ik ben altijd één en dezelfde persoon. Ik ben bijvoorbeeld niet helemaal van gedacht veranderd in het Oosterweel-dossier zoals u. En over 2014 kan ik niet duidelijker zijn: ik heb niet de ambitie om minister-president of premier te worden, al ben je in de politiek nooit 100 procent zeker."

Gedrocht

Bijna leek het alsof het debat maar tussen twee mannen ging, maar daarna wierpen ook Filip Dewinter (VB), Meyrem Almaci (Groen), Annemie Turtelboom (Open Vld) en Peter Mertens (PvdA) zich in de strijd. De vier onderscheidden zich door het over inhoud te hebben. Turtelboom zei de juiste mensen in haar team te hebben om werk te maken van een beter veiligheids- en onderwijsbeleid, Dewinter toonde zich rechtser dan ooit door Almaci - met Turkse roots - niet als een volwaardige Vlaming te willen erkennen, Mertens pleitte voor meer sociale woningen en Almaci wou vooral dat het BAM-tracé geschrapt wordt en de ring overkapt. "Tussen Janssens en De Wever is geen verschil: allebei staan ze achter dit gedrocht." Wat de Groen-voorvrouw uitdagend stelde, bleek merkwaardig genoeg te gelden voor de rest van het debat. Over zowat alle thema's bleken de twee tenoren het verrassend vaak eens. Sterker nog: De Wever verdedigde het gevoerde beleid meermaals.

Rechtse teneur

Omdat De Wever nog eens herhaalde dat er ondanks beweringen van Guy Verhofstadt een 'Berlijnse Muur' staat tussen N-VA en Vlaams Belang en dat hij dus zeker nooit een coalitie zal aangaan, lijken De Wever en Janssens tot elkaar veroordeeld. Niet noodzakelijk voor De Wever. "Ik weet niet of er wel een coalitie nodig zal zijn? En er zijn ook andere mogelijkheden." Met Open Vld bijvoorbeeld, maar dat weerhield De Wever er niet van om opnieuw kritiek te uiten op het justitiebeleid van Annemie Turtelboom. De vrij rechtse teneur van BDW op het einde van het debat maakte duidelijk dat hij zijn laatste stemmen voor een absolute meerderheid vooral op rechts wil halen. Patrick Janssens was dan weer opvallend vriendelijk voor Turtelboom. Hij probeert het verschil te maken met het discours van de moderne burgemeester voor iedereen, zoals hij zich in zijn verkiezingsmagazine 'Patrick' voorstelt.

 
Het Laatste Nieuws 24-09-2012 pag. 8

Tags: