Hoe Antwerps is de Septemberverklaring?

kade rechteroever

Vlaamse regering stelt ons teleur

Als een nieuwe minister-president zijn eerste septemberverklaring uitspreekt, dan verwacht je toch iets meer begeestering dan wat we gisteren te horen hebben gekregen. Al is het maar één splijtende zin die de harten verwarmt en het geloof in de toekomst verankert. Zoals die van de Amerikaanse president John F. Kennedy, die bij zijn aantreden in januari 1961 zei: “Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.”

 

Maar Geert Bourgeois is geen JFK, dat wisten we al langer. Hoewel hij toch enig genoegen moet hebben beleefd aan het parcours dat hij heeft afgelegd - van enige N-VA-verkozene in het parlement tot regeringsleider in zijn geliefd Vlaanderen - was daar gisteren weinig van te merken.

Bourgeois nam een lange historische aanloop om te bewijzen dat onze welvaart in de voorbije eeuw stelselmatig is toegenomen, om vervolgens aan te kondigen dat zijn regering 1,16 miljard euro gaat besparen.

Met zo’n boodschap kun je onmogelijk de harten verwarmen en het geloof in de toekomst verankeren, zelfs niet als je het retorisch talent van een Bart De Wever hebt. Elke Vlaming weet al langer dan gisteren dat we moeilijke tijden beleven en dat de buikriem moet worden aangehaald. Maar heeft hij dan niet het recht om stilaan te mogen vernemen hoeveel méér hij zal moeten betalen voor zijn kinderopvang, het onderwijs van zijn kroost en zijn busticket?

Die antwoorden gaf Geert Bourgeois gisteren niet. Zoals hij ook geen antwoorden gaf op belangrijke vragen over de Antwerpse mobiliteit, armoedebestrijding, luchtvervuiling en andere domeinen die behoren tot de bevoegdheden van zijn regering. Na de regeringsvorming in juli moesten we het doen met de belofte dat we alles zouden vernemen in de septemberverklaring. Nu moeten we weer wachten tot de voorstelling van de begroting in oktober.

De Vlaamse regering maakt weinig tempo, en de onderhandelingen voor een federale regering lijken ook weinig op te schieten. De Zweedse coalitie presenteert zichzelf voorlopig nog niet als een toonbeeld van daadkracht. Ondertussen rijst er in de samenleving steeds meer protest tegen beslissingen die nog moeten worden genomen. Het geduld van de burger is niet eindeloos.

Lex Moolenaar
Gazet van Antwerpen 23-09-2014
http://www.gva.be/cnt/dmf20140923_01282704/vlaamse-regering-stelt-ons-teleur

 

Septemberverklaring: magere balans voor Antwerpen (standpunt)

Geen duidelijkheid over Oosterweel en ook weinig nieuws over andere Antwerpse probleemdossiers. De septemberverklaring van minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams Parlement bracht weinig nieuws voor de stad.

De verwachting was dat Geert Bourgeois (N-VA) in zijn septemberverklaring meer duidelijkheid zou verschaffen over de aangekondigde besparingen van de nieuwe Vlaamse regering. “Die zullen 1,16 miljard euro bedragen”, kondigde hij aan. “Maar tegelijk investeren we volgend jaar ook 98 miljoen euro in nieuw beleid.”

Over een aantal Antwerpse probleemdossiers bleef Bourgeois vaag, of hij vermeldde ze zelfs niet. Over Oosterweel bijvoorbeeld beperkte hij zich tot de mededeling dat hij de discussie met Europa wil heropenen. Hij kondigde ook geen alternatieve maatregelen aan om op korte termijn het fileprobleem te verzachten.

Ook andere Antwerpse thema’s zoals armoedebestrijding, luchtvervuiling en milieu kwamen in de beleidsverklaring niet of nauwelijks aan bod.

Het budget van het Gemeente- en Stedenfonds blijft volgens Bourgeois elk jaar stijgen met 3,5%. Het Provinciefonds daarentegen wordt afgeschaft, wat een besparing van 37,4 miljoen euro moet opleveren.

LM

Gazet van Antwerpen 23-09-2014
http://www.gva.be/cnt/dmf20140923_01282675/septemberverklaring-magere-balans-voor-antwerpen?

Tags: