Intendant krijgt nauwelijks ruimte voor overkapping Ring

kade rechteroever

Opdracht Vlaamse overheid houdt nadrukkelijk vast aan BAM-tracé

Er zijn vijf kandidaten voor de functie van intendant voor de overkapping van de Antwerpse Ring. Maar wordt die opdracht geen lege doos?

Op 15 september verstrijkt de deadline voor het indienen van kandidaturen voor de functie van intendant. Maar uit het bestek voor de opdracht blijkt dat die intendant binnen de lijntjes van het door de regering uitverkoren BAM-tracé moet blijven. Dat maakt de volledige overkapping van Ringland, met een scheiding van doorgaand en stedelijk verkeer op verschillende niveaus, vrijwel onmogelijk.
“Ringland wordt op drie verschillende manieren geëlimineerd”, zegt Manu Claeys van de Antwerpse actiegroep stRaten-generaal.

  • “Eén: de regering kondigt aan dat de voorbereidende werkzaamheden voor Oosterweel nog dit jaar starten.
  • Twee: de opdracht aan de intendant bestrijkt alleen het zuidelijke deel van de Ring, dus niet het BAM-tracé.
  • En drie: de intendant mag zich niet bemoeien met de procedure voor de R11bis, die nauw verweven is met Ringland.

Zo steekt de regering haar middelvinger op naar de Antwerpse burgerprojecten.”


“BAM-tracé is heilig”

Ringland zelf wil voorlopig niet veel commentaar kwijt. “Het gegeven dat de intendant zich niet bezig mag houden met de mobiliteit, geeft te denken”, zegt woordvoerder Peter Vermeulen. “Maar wij hopen dat de regering alsnog de juiste keuzes maakt.”

Voor Wouter Van Besien (Groen) zijn de beperkingen die de intendant krijgt voorgeschoteld geen verrassing. “Het was allang duidelijk dat het BAM-tracé voor de N-VA heilig is”, zegt hij. “De regeringspartners CD&V en Open Vld denken daar inmiddels anders over, maar zij blijken niet in staat om de N-VA te stoppen. Daarvoor zullen we moeten wachten op de Raad van State, op een nieuw referendum of op de lokale verkiezingen van 2018.”

Kamikazepiloot

Ook de Antwerpse actiegroepen denken in die richting. “De regering rijdt als een kamikazepiloot door alle rode lichten, in de hoop dat er van links en rechts niets aankomt”, zegt Manu Claeys. “Ze stuurt aan op een juridische veldslag.
Annick De Ridder van de N-VA heeft het letterlijk gezegd in het Vlaams Parlement: ‘We’ll see you in court!’.”

“Elf zware inbreuken”

Claeys is ervan overtuigd dat de Raad van State het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) van Oosterweel in het najaar van 2016 zal vernietigen. “Onze juristen hebben liefst elf zware inbreuken op de Vlaamse regelgeving vastgesteld. Het zou uitermate bizar zijn als de Raad daar geen gevolg aan zou geven”, zegt hij.
“En ook de Vlaamse Ombudsman heeft al geoordeeld dat de alternatieven voor het BAM-tracé niet correct door de overheid zijn behandeld.
Het GRUP is illegaal, en dus zijn alle vervolgprocedures dat ook.”

LEX MOOLENAAR
Gazet van Antwerpen 02-09-2015 pag. 6

Tags: