NOG ZES MAANDEN TOT GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

kade rechteroever

Binnen precies zes maanden kiezen we nieuwe gemeenteraden. Sommige Antwerpse kopstukken lopen zich al warm. Anderen zwijgen nog. Op één vraag krijgen we op 21 april vast een antwoord, tijdens het N-VA-congres: gaat Bart De Wever voor de burgemeesterssjerp of wil hij in 2014 liever Vlaams minister-president worden? «Het ideale scenario voor De Wever is dat hij in oktober scoort, maar niet genoeg om Patrick Janssens (sp.a) te verslaan», denkt politicoloog Dave Sinardet (Universiteit Antwerpen).

 

Iedereen kijkt in oktober naar Antwerpen. Dat kan moeilijk anders. Vijf lijsttrekkers hebben nationale uitstraling. Onheus dus om alles te herleiden tot een clash tussen burgemeester Patrick Janssens en uitdager Bart De Wever. De liberalen hebben Justitieminister Annemie Turtelboom, de groenen federaal parlementslid Meyrem Almaci. En het Vlaams Belang uiteraard Filip Dewinter. «Toch bestaat voor Vlaams Belang (VB), Open Vld en Groen altijd het gevaar dat de kiesstrijd wéér gepolariseerd wordt, zoals in 2006. Janssens at toen zijn coalitiepartners op en stopte zo het VB», legt Dave Sinardet uit.

«Neem nu Groen. Ze kunnen dromen van een mooie 10 procent. Behalve als hun achterban voor Janssens kiest, omdat ze bang zijn voor een overwinning van De Wever. Die redenering kan ook aan de rechterzijde spelen, maar dan tegen Janssens.» Volgens Sinardet zit N-VA sowieso in een lastig parket. «Dé cruciale verkiezingen voor N-VA zijn die van 2014 (federaal en Vlaams, red.). Ik ben er nog niet zo zeker van dat De Wever voluit in de race stapt. Anderzijds, doet hij dat niet, dan dreigt zijn partij pover te scoren. Terwijl N-VA bij een goede uitslag enkele schepenzitjes kan claimen. Een coalitie tussen het kartel sp.a/CD&Ven de N-VA blijft realistisch.

Patrick Janssens heeft niet veel baat bij een sterke N-VA in de oppositie. Dan wordt hij de vertegenwoordiger van 'links' in Antwerpen. En dat hééft hij niet graag. Janssens deelt met De Wever het verhaal van de rechten en plichten voor alle Antwerpenaren. Het enige serieuze verschil zie je in hun kijk op mobiliteit. Janssens wil de auto in de stad ontmoedigen, De Wever juist niet.»

Allochtone kiezers

De allochtone kiezersgroep is groter dan zes jaar geleden. Dave Sinardet: «De Wever kan daar wel wat stemmen binnenhalen. Een deel van de allochtone gemeenschap heeft een waardenpatroon dat meer bij rechtse partijen aansluit.» Sinardet schrijft overigens Filip Dewinter niet af. «Er blijft een markt voor het VB. Door nu erg harde standpunten in te nemen, hopen ze het verschil te maken met N-VA. Die partij behoort voor Dewinter evengoed tot het politieke establishment.»

Turtelboom

En wat maakt minister Annemie Turtelboom klaar? Sinardet: «De Antwerpse Open Vld zat in een doodlopend straatje. Turtelboom kiest het best voor vernieuwing op haar lijst, om nu al te investeren in 2018. Ik verwacht dat ze samen met Groen en VB ook van het Oosterweeldossier een thema maakt. Want die kwestie blijft leven in Antwerpen. Open Vld is intussen meer het Meccanoplan genegen.»
Turtelboom bewaart intussen radiostilte over haar ambities met Open Vld. Dat ei wil ze pas in mei leggen. Op geruchten dat ze een huis in de Antwerpse binnenstad zou hebben gevonden, geeft ze ook geen commentaar. Om in oktober mee te doen, heeft ze voor een verhuis uit Puurs nog tijd tot 31 juli.

Philippe Truyts
Het Laatste Nieuws 14-04-2012 pag. 41
 

Tags: