Stadslijst beperkt tot SP.A en CD&V - Open VLD trekt alleen naar Antwerpse kiezer

kade rechteroever

De Stadslijst van Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) moet van Open VLD niet weten. Niet getreurd, Annemie Turtelboom (Open VLD) past evengoed voor een plaats op de rooms-rode lijst.

Wat werd geïnterpreteerd als 'an offer she can't refuse' was in werkelijkheid een communicatieblunder van formaat. Twee weken geleden bood Guy Lauwers, de voorzitter van SP.A-Antwerpen, Open VLD-kopvrouw Annemie Turtelboom ogenschijnlijk de tweede plaats aan op de Stadslijst (het verband waarmee SP.A en CD&V samen naar de kiezer gaan). Maar de Antwerpse schepen had zich als een beginneling laten inpakken door een hypothetisch spelletje met journalisten. Hij antwoordde op de vraag: 'Stel dat Open VLD meedoet, krijgt Annemie dan de tweede plaats?'

De Antwerpse SP.A zit verveeld met het voorval. Voor Patrick Janssens dreigt het imago van een afgewezen bruidegom, terwijl hij niet eens naar de hand van de Justitieminister dong. De partij wist bovendien dat Turtelboom evenmin plannen had om met de Stadslijst te participeren. Om strategische redenen communiceren de twee kampen officieel niet, iedereen wacht tot Bart De Wever zich in april al dan niet kandidaat stelt. Maar De Standaard kreeg het nieuws toch bij de twee partijen bevestigd. Zowel Janssens als Alexander De Croo, die zich persoonlijk met de Antwerpse Open VLD-lijstvorming bezighoudt, hebben een rist argumenten.

Populariteitspoll

Zo willen de twee partijen de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen niet laten verworden tot een populariteitspoll van de huidige federale regering. Wanneer Open VLD tot de Stadslijst zou toetreden, krijgt gedoodverfd uitdager Bart De Wever een gedroomd scenario voorgeschoteld. Meteen kan de N-VA-voorzitter appelleren aan de Vlaamse weerzin voor de regering-Di Rupo. Voor de N-VA-voorzitter vormt het bovendien een uitgelezen kans om wraak te nemen voor de manier waarop de Vlaamse traditionele partijen hem uit de federale onderhandelingen hebben gezet.

Janssens hoopt verder dat Open VLD de N-VA op rechts concurrentie aandoet. Elke stem die niet naar De Wever gaat, vergroot voor de aftredende burgemeester de kans om de sjerp te kunnen houden. Ook inhoudelijk zit er een haar in de boter. Op het gebied van mobiliteit klikt het niet tussen de SP.A en Open VLD. De socialisten hebben geen zin om eerst een compromis te maken met de liberalen om vervolgens - als de N-VA incontournable wordt als coalitiepartner - met De Wever nog eens een compromis te maken.

Open VLD wil de plaatselijke afdeling weer van scratch opbouwen en liet daarvoor Annemie Turtelboom van Puurs naar Antwerpen verhuizen. Samenwerken met de Stadspartij zou deze operatie meteen verzwakken, zelfs wanneer een tweede plaats Turtelbooms imagoprobleem zou oplossen (als lijsttrekker wil ze geen schepen worden). Bovendien zijn de plaatsen erg duur. CD&V krijgt er een kwart (pakweg 14 van de 55), Open VLD zou niet op meer moeten rekenen. Bij gemeenteraadsverkiezingen blijft het aantal voorkeurstemmen doorslaggevend. De Croo is als de dood voor een scenario waarbij Open VLD stemmen levert, maar de SP.A met de gekozenen gaat lopen. Het is Open VLD verder niet ontgaan dat lang niet iedereen bij CD&V de deelname aan de Stadslijst zo'n fantastisch idee vindt.

Eigenlijk was al door het vroegtijdig uitlekken van de Stadslijst, in december vorig jaar, duidelijk dat Open VLD niet meer aan boord zou klimmen. Officieel hield Janssens de deur open. Deze houding leek geloofwaardig omdat Turtelboom nog niet in haar kaarten had laten kijken. Zonder haar verhuizing deed Open VLD gegarandeerd mee. De burgemeester wilde door zijn houding de rust in zijn college, waar de drie partijen goed hebben samengewerkt, bewaren. 'Maar laat ons eerlijk zijn. Mocht het verzoek van Lauwers echt gemeend zijn dan was het wel een erg onbeschofte manier om met elkaar om te gaan', concludeerde een liberaal.

Bart Brinckman
De Standaard 16-02-2012
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=F93M9123

Districten volgen de stad niet

ANTWERPEN - Als enige stad in Vlaanderen organiseert Antwerpen ook verkiezingen voor de districtsraad. De stad telt negen districten die refereren aan de gemeenten waarmee Antwerpen in 1982 fusioneerde. De politieke realiteit dreigt voor de Antwerpse kiezer ingewikkeld uit te vallen.

Zo komt de Stadslijst (op de computer zal de lettercombinatie SP.A-CD&V staan, kwestie van de kiezer niet met een nieuwe partijnaam te overvallen) uiteraard in heel Antwerpen op. Open VLD, N-VA, Groen en Vlaams Belang worden de belangrijkste concurrenten. Maar dat weerhoudt er dezelfde partijen niet van om op districtsniveau samen naar de kiezer te gaan, of juist niet.

Zo wil CD&V in elk district afzonderlijk opkomen. Op die manier wil de partij de kritiek op de deelname aan de Stadspartij sussen. Toch zijn er twee uitzonderingen. In het noordelijke district BeZaLi gaan CD&V, SP.A en Open VLD samen naar de kiezer. In het district Antwerpen komt CD&V om een wel heel aparte reden samen met de SP.A op. De partij vreest te veel verwarring als ze voor de stad Antwerpen samen met de SP.A opkomt, maar voor het gelijknamige district apart. In Hoboken bestaat er nog een kleine kans dat CD&V en SP.A elkaar vooraf vinden.

Op stedelijk niveau daagt Groen SP.A-burgemeester Patrick Janssens ongegeneerd uit, maar op districtsniveau bouwt ze met de SP.A het ene kartel na het andere. In Berchem is het al getekend. Borgerhout, Merksem en Deurne staan nog in de steigers, al twijfelt Wouter Van Besien niet aan de afloop. Zelf trekt de Groen-voorzitter de districtslijst in Borgerhout, in de hoop om locoburgemeester te kunnen blijven.

(bbr)
de Standaard 16-02-2012
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=F93M9121
 

Tags: