Warmlopen

kade rechteroever

Voor wie er nog aan twijfelde: er zijn echt te veel verkiezingen in dit land. De vorige verkiezingen hebben nog niet eens een regering opgeleverd, of we zijn al bezig met de volgende stembusgang. Zeker in Antwerpen, waar de lokale politiek toch ook altijd een beetje nationaal is. Zeker in 2012, met de langverwachte clash tussen de huidige burgemeester Patrick Janssens en de nieuwe ster Bart De Wever. Er is nog veel meer dan een jaar te gaan en toch begint de temperatuur al te stijgen.

Niet geheel onverwacht wordt het voorprogramma verzorgd door partijen die er niet kunnen van uitgaan dat ze een echte rol van betekenis zullen spelen. LDD liet boudweg weten niet eens een lijst te zullen indienen. Filip Dewinter, doodsbang om platgeknepen te worden in een clash der titanen, probeert zich al wat strategisch te positioneren. En Open VLD schiet naar goede gewoonte in de eigen voet.

Open VLD Antwerpen is een rommeltje en is al heel lang een rommeltje. De hele saga rond de Oosterweel heeft de toch al moeilijke interne relaties alleen maar verder verzuurd. Het kwam ook de relaties met Brussel niet bepaald ten goede als de partij in zijn geheel voor een brug is, de lokale schepenen tunnels verkiezen en de rest wel eens van gedacht durft te veranderen.

Het feit dat men nu Annemie Turtelboom wil importeren, maakt duidelijk dat men niet gerust is op een goede afloop in 2012. Of deze kunstgreep kan slagen, is een andere vraag. Telkens men zich van buitenuit met de Antwerpse fractie probeerde te mengen, liep dat faliekant af. En je kan maar beter goed in de gaten houden wie er zich eventueel op de tenen getrapt voelt. Niemand kan ernaast kijken dat Annick De Ridder zich enigszins gepasseerd moet voelen. Feit is dat de Antwerpse liberale fractie vermoedelijk haar grootste talent verliest.

In 2012 wordt in Antwerpen mogelijk het hele politieke landschap hertekend, na een decennialange houdgreep van VB versus de rest. Het wordt nog een bijzonder lange race.

Het Nieuwsblad 23-04-2011
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=70399V4F

Tags: