Weyts: “Als uitspraak wordt bevestigd, moeten we van 0 beginnen”

kade rechteroever

Als de Raad van State het advies van de auditeurs in het dossier van de Oosterweelverbinding volgt “moeten we van 0 beginnen”. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts woensdag in het Vlaams Parlement gezegd.
 

Voor Weyts blijft het Oosterweeltracé wel het vertrekpunt. Opvallend is dat Weyts niet enkel vanuit de oppositie werd opgeroepen om tot een overlegde oplossing te komen, ook coalitiepartner CD&V roept de minister op te stoppen met “spierballengerol” en ook Open Vld vindt dat Weyts de actiegroepen moet ernstig nemen. De Vlaamse liberalen stellen voor om de rol van de overkappingsintendant uit te breiden.


Als de Raad van State de auditeurs volgt, dreigt het Oosterweeldossier opnieuw jaren vertraging op te lopen. De auditeurs hebben fundamentele kritiek op de manier waarop het milieueffectenrapport (MER) van Oosterweel tot stand kwam. De auditeurs stellen onder meer dat een alternatief voor de Oosterweelverbinding niet evenwaardig is onderzocht in de milieu-effectenprocedure (MER).

Oppositiepartijen Groen en sp.a dringen er bij minister Weyts op aan om de situatie aan te grijpen om in overleg met de actiegroepen tot een akkoord te komen. Maar de minister zou daarbij wel moeten stoppen met mordicus vast te houden aan het Oosterweeltracé.

“Ik ben met geen enkel tracé getrouwd”

“Ik ben met geen enkel tracé getrouwd”, antwoordde minister Weyts. Maar volgens Weyts heeft studie na studie bewezen dat Oosterweel beter scoort dan de alternatieven. Bovendien is Oosterweel volgens hem ook de snelste oplossing. Daarom blijft het Oosterweeltracé voor hem het vertrekpunt, ook wanneer de Raad van State de auditeurs volgt.

“Wanneer dat gebeurt zullen we van 0 moeten herbeginnen”, aldus Weyts. Zo zullen volgens hem niet alleen de geplande Oosterweelwerken in de diepvries verdwijnen, maar ook de geplande tientallen kilometers fietspaden en de overkapping.

Opvallend was dat niet alleen oppositiepartijen Groen en sp.a kritiek hadden op die uitspraken van Weyts. Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld lieten kritische geluiden horen. Zo riep CD&V-parlementslid Dirk De Kort de minister op te stoppen “met de spierballen te rollen” en werk te maken van een “onderhandelde oplossing”.

Ook Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) vindt dat Weyts “met een open vizier” de dialoog met de actiegroepen moet aangaan en tot een overlegde oplossing moet komen. Hij deed ook een oproep om de opdracht van de overkappingsintendant Alexander D’Hooghe uit te breiden om hem ook de mogelijkheid te geven zich te buigen over de tracédiscussie.

 

Bron: BELGA
Gazet van Antwerpen 18-01-2017
http://www.gva.be/cnt/dmf20170118_02681845/weyts-als-uitspraak-wordt-bevestigd-moeten-we-van-0-beginnen

Tags: