Oosterweel: “geknoei” of “lage oppositie”

kade rechteroever

Vlaams minister Philippe Muyters ontkent fouten openbaar onderzoek

  Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) reageert gepikeerd op de bewering van Wouter Van Besien (Groen) dat er belangrijke documenten zijn achtergehouden in het milieueffectenrapport (MER) voor de Oosterweel.  “Geknoei”, zegt Van Besien.  “Lage oppositie”, vindt Muyters.
 

 “We hebben de indruk dat Van Besien zich aan de laatste strohalmpjes probeert vast te klampen om een oplossing voor de Antwerpse mobiliteit koste wat het kost te verhinderen”, zegt Philippe Muyters.  Bij de start van het openbaar onderzoek naar de ruimtelijke plannen (GRUP) voor de Antwerpse Oosterweelverbinding in 2014 zijn volgens Van Besien belangrijke documenten “vergeten”. “Er werd gewaarschuwd voor mogelijke juridische problemen, maar toenmalig Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters besliste toch geen nieuw openbaar onderzoek te starten”, klinkt het bij Groen.

 Tegenstrijdig 

 Dat zou moeten blijken uit mailverkeer tussen de Vlaamse administratie en de BAM. “Wij hebben de procedure voor Oosterweel gevolgd, net zoals we die voor elk ander RUP hebben gedaan”, reageert Muyters.  De minister erkent dat de Vlaamse regelgeving tegenstrijdig is. Zo schrijven de milieuwetgeving en de Codex Ruimtelijke Ordening iets anders voor wat de nodige documenten betreft. “Maar dat is het verleden. De regering werkt aan nieuwe regelgeving. Daarmee is dit soort van procedurele onzin opgelost", aldus Muyters.

“Topje van de ijsberg” 

De bewering van Wouter Van Besien dat deze “procedurefouten” ervoor zorgen dat het GRUP voor de Oosterweelverbinding geen stand houdt, is volgens de minister dan ook niet juist. “De oppositie speelt op de man en dat vind ik verre van netjes.”

Daar denkt Manu Claeys van de actiegroep stRaten-generaal alvast anders over. “Wat Groen bekend heeft gemaakt is nog maar het topje van de ijsberg. Devlaamse regering heeft meerdere fundamentele fouten gemaakt in het afgelopen openbaar onderzoek.”

StRaten-generaal dient binnenkort een dossier in bij de Raad van State. “We zullen dit en een aantal andere misstanden in het dossier naar voren brengen”, aldus Manu Claeys. (pvdp)

(pvdp)
Gazet van Antwerpen 10-03-2015 pag. 8

Tags: