Raad van State geeft stRaten-generaal gelijk: Oosterweel krijgt zware kritiek

kade rechteroever

Slechte dag voor de Vlaamse regering: de Raad van State heeft actiegroep stRaten-generaal gedeeltelijk gevolgd in hun redenering. En dat wil zeggen dat het Oosterweel-project weleens volledig van tafel zou kunnen worden geveegd. Een aantal vormelijke elementen van de Oosterweel-overkapping zijn niet in orde, maar dat de alternatieven als het Meccano-traject zelfs niet bekeken werden door het MER, daar tilt de Raad het zwaarst aan.

 

Er is al veel inkt gevloeid over de Oosterweelverbinding, de gedeeltelijke overkapping van de Antwerpse Ring. De Raad van State heeft intussen ook zijn zeg gedaan en geeft stRaten-generaal, een actiegroep tégen de Oosterweelverbinding gelijk. Het grootste probleem is dat het Meccano-tracé, dat StRaten-Generaal en Ademloos indertijd naar voor hebben geschoven als alternatief, zelfs niet door de milieueffectenrapport (MER)-commissie bekeken werd.

Waar gaat het nu specifiek over? Toen het MER werd opgesteld in 2013, lag een stuk van het Meccano-tracé nog op tafel. Het ging 'm daarbij onder meer over een incorporatie van de E17 ter hoogte van Burcht. Maar voor dat rapport werd die optie genegeerd. Da's geen gelijkwaardigheid, oordeelt de Raad van State nu en dat geeft problemen voor de Vlaamse Regering. Daarnaast waren nog een aantal elementen, kleiner, maar niet irrelevant, die de Vlaamse Regering nu moet weerleggen.

Overdoen?

Want die kan dat advies van de Raad van State niet zomaar naast zich neerleggen. Vermoedelijk wordt er nu dus op top-tempo gezocht naar manieren om die kritieken te weerleggen. In het slechtste geval vervalt het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) en dan moet het MER overgedaan worden. Dat zou voor vele jaren vertraging kunnen zorgen.

Volgens Ringland, de koepel rond het alternatief, hoeft het zo'n vaart niet te lopen, al zijn zij klaar om Oosterweel te begraven. Een alternatief zou echter geen vertraging moeten betekenen, zeggen ze in een persbericht. "Ringland roept de overheid daarom op dit advies van de auditeurs aan te grijpen om nu voluit de alternatieven voor het BAM-tracé een eerlijke kans te geven en geen energie en tijd meer te verliezen in juridisch verweer."

Sofie Van Waeyenberghe
Newsmonkey 17-01-2017
http://newsmonkey.be/article/75116

 

Tags: