Sint-Annabos grotendeels gered

kade rechteroever

UITGEBAGGERDE ZAND WERKEN OOSTERWEELVERBINDING NAAR NOORDELIJK INSTEEKDOK

 

Het Sint-Annabos op Linkeroever zal dan toch niet in een groot zandstort veranderen voor de werken van de Oosterweelverbinding. Het Havenbedrijf stelt het Noordelijk insteekdok op Linkeroever ter beschikking om het uitgebaggerde zand te storten.

 

Het Sint-Annabos, met 87 hectare het grootste stadsbos van Vlaanderen, ging in de originele plannen van de Oosterweelverbinding voor drie vierde gekapt worden om er een baggerstort van te maken. Nu is er na een opbouwende discussieronde tussen de actiegroepen, de BAM, de Antwerpse haven en de Vlaamse Overheid om het Noordelijke insteekdok in het havengebied op Linkeroever te gaan gebruiken voor de tijdelijke opslag van bijna 2 miljoen kubieke meter afgegraven grond.

Zo blijft het grootste gedeelte van het bos, 52 hectare, gespaard. Er zal wel nog 14,4 hectare tijdelijk moeten verdwijnen om de Scheldetunnel te kunnen graven. Ter hoogte van de Scheldeoever verandert 20,3 hectare in een slikken- en schorrengebied en overstromingsbos (in het kader van het Sigmaplan) om op die manier het achterliggende bos te beschermen tegen overstromingen.

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) blijft erbij dat het Sint-Annabos een "stekskesbos" is met vooral uitheemse Canadese populieren, maar geeft toe dat het hakken van de grootste groene long van de stad een belangrijke achilleshiel was in de plannen voor de Oosterweelverbinding. "We zijn niet te beroerd om toe te geven dat die kritiek terecht was", zegt Ben Weyts. "Dankzij de dialoog met de intendant en de actiegroepen hebben we echter opnieuw een obstakel voor het Oosterweeldossier kunnen wegnemen." Met andere woorden, dit 'groene' zoenoffer blijft een soort glijmiddel om het geplande traject er zo snel mogelijk door te krijgen.
 

Petities

Na meer dan 10 jaar actievoeren en een recente onderhandelingsronde geleid door intendant Alexander d'Hooghe halen de actiegroepen nu een belangrijke slag thuis. "Na talloze petities, boomadoptiecampagnes, persconferenties over alternatieve stortplaatsen, juridische acties en infowandelingen halen we, zes jaar na het schrappen van de Lange Wapper een tweede slag thuis", reageren Manu Claeys en Wim Van Hees van de actiegroepen StRaten-generaal en Ademloos. Toch blijft het duo waakzaam. "Het viaduct is weg, het bos gered. Resten nog: de kwestie van het Noordkasteel, dat andere bedreigde groengebied, en de kwestie van de huidige oostelijke Ring. Daar zal de Oosterweelverbinding voor een verkeerstoename van 50% ofwel 6.000 voertuigen/uur zal zorgen, incluis Hollandse Knoop. Ook de kwestie van Zwijndrecht, waar de E17 overkapt moet worden, blijft hoog op onze agenda."
 

2.200 schepen

Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is blij dat hij, als bewoner van Linkeroever, zal kunnen blijven genieten van het Sint-Annabos. "Ik heb altijd de Oosterweelverbinding verdedigd, maar wat betreft het Sint-Annabos bevond ik me toch altijd in een soort spagaat. Ik ben blij dat we met de haven constructief hebben kunnen meewerken aan een alternatief."

Het wordt wel een grote logistieke operatie om de grond tot aan het noordelijk insteekdok te krijgen. "We hebben naar schatting 2.200 schepen nodig hebben om de 2 miljoen kubieke meter uitgebaggerde grond over te brengen", zegt Marc Van Peel. "De grond wordt na de aanleg van de Scheldetunnel teruggevoerd om de tunnelelementen toe te dekken. Daarna zal die 14 hectare opnieuw als bos worden aangelegd." Extra kosten voor dat vervoer vallen weg, doordat ook het kappen van het grootste deel van het Sint-Annabos en opspuiten van het zand niet langer nodig zijn.

Het Noordelijke insteekdok op grondgebied Kallo wordt momenteel gebruikt door bedrijven ShipIt en Gyproc, maar die activiteiten komen niet in gevaar. "Er zal nog altijd genoeg water in het dok blijven staan. Het dok zou in de verre toekomst misschien wel gedempt worden, als er elders nieuwe dokken uitgegraven worden. Zo zou aan het Noordelijke insteekdok ook een nieuwe containerterminal kunnen ontstaan", aldus Van Peel.

DIETER LIZEN
Het Laatste Nieuws 28-09-2016
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/sint-annabos-grotendeels-gered-a2889711/

Tags: