Strategisch stemmen

kade rechteroever

Beste,
 

Ik hoor deze week politieke commentatoren speculeren over de ‘strategische’ stem bij de Antwerpse verkiezingen. Een stem voor partij x is eigenlijk een stem voor partij y, en daarom moet je op partij z stemmen. Zoiets. Politiek als schaakbord voor hogere wiskunde, waarbij de stemkeuze tegelijk nodeloos ingewikkeld en veel te simpel gemaakt wordt.

Ik doe daar niet aan mee. Ik stem voor wie ik wil, voor wie wil doen wat ik belangrijk vind, zonder rekening te houden met emotioneel opgeklopte boemerangeffecten. Eerlijk duurt het langst. Trouwens: wie ook de burgemeesterssjerp zal dragen, hij (of zij, jawel …) regeert niet alleen, maar binnen een coalitie. Je stem belandt in zekere zin dus altijd bij meerdere partijen. Alleenheerschappij is eerder zeldzaam in Vlaanderen. Gelukkig maar.

Wat ik belangrijk vind, is dat een partij nu al durft te zeggen dat ze tegen het BAM-tracé is. Zo’n partij krijgt mijn stem. Er zijn vijf politieke partijen die dat durven. Keuze zat dus, voor ieder wat wils.

Ik stem voor een van die vijf partijen, uit respect voor mezelf en uit bezorgdheid voor onze kinderen. Op 18 oktober 2009 vond in Antwerpen het belangrijkste democratische moment plaats tussen twee verkiezingen in: de volksraadpleging over de mobiliteit. Samen met vele Antwerpenaren stemde ik toen het BAM-tracé weg.

De twee gedoodverfde kandidaat-burgemeesters blijven de uitslag echter negeren en houden samen met de Vlaamse regering vast aan het BAM-tracé. Ze kiezen daarmee voor Brussel in plaats van voor hun stad, vind ik, en de Antwerpenaar dreigt hiervan de dupe te worden. Ze zeggen nu dat ze de resultaten van een vergelijkende studie afwachten om later definitief te kunnen beslissen, terwijl ze eigenlijk al effectief een tracé saboteren. Waarom werkt hun partij anders mee aan de bouw van een gevangenis op het Meccanotracé in plaats van ernaast? Denken ze dat we naïef zijn?

En wat met onze kinderen? Ik doe dit ook voor hen. Ik wil later kunnen zeggen dat mijn stem op 14 oktober voor hun toekomst was. Wij wonen in de buurt van de ring. Dagelijks krijgen wij dus het equivalent van 19 sigaretten passief roken binnen, dankzij de ruim tweehonderd duizend voertuigen die hier elke dag passeren. Om van de lawaaihinder nog maar te zwijgen. Genoeg is genoeg. Ofwel begrijpen beide kandidaat-burgemeesters deze problematiek niet, ofwel liggen ze er niet van wakker.

De actiegroepen ijveren al jaren voor een doordacht, stadsbreed project. Ze doen dat op een creatieve en positieve manier. Hun voorstellen worden gesteund door tal van wetenschappers, stadsplanners, dokters, bedrijfsleiders en vooral veel gewone mensen. Mijn stem gaat naar hen, en omdat ze zelf niet opkomen geef ik die stem daarom aan een partij die hen steunt.

B. Mertens, Merksem

Tags: