StRaten-generaal bepleit ringspoor voor openbaar vervoer en uitgebreid lighttrainnet

kade rechteroever

(Belga) StRaten-generaal bepleit een ringspoor voor openbaar vervoer en een lighttrainnet dat pendelaars snel van en naar Antwerpen brengt, zodat zij de auto laten staan. Dat moet met name een oplossing bieden op de E313 en E34, een belangrijk deel van het Antwerpse mobiliteitsprobleem.

 

Behalve het Meccano-plan dat het doorgaand snelwegverkeer moet weghalen van de Antwerpse Ring, bepleit stRaten-generaal een vernieuwende aanpak voor het openbaar vervoer. In een een veertigtal gemeenten rond Antwerpen komt immers 15 procent van de inwoners dagelijks naar de stad om te werken, les te volgen en/of te winkelen. Bovenop een uitbreiding van het huidige tramnetwerk stelt de actiegroep een lighttrain voor die de Voorkempen ontsluit. Zo zou je bijvoorbeeld in 20 minuten tot Malle geraken. "Door gebruik te maken van onder meer de tweede spoorontsluiting bedien je een hele regio waar nu geen trams en treinen rijden. We moeten de automobilisten op de E313/E34 een handig alternatief bieden", zegt Manu Claeys aan Belga.

Als neveneffect ziet stRaten-generaal de mogelijkheid om de activiteiten van de luchthaven van Deurne te verhuizen naar die van Malle, in minder drukbevolkt gebied. Claeys wijst er ook op dat De Lijn gelijkaardige plannen heeft voor een lighttrainverbinding Boom-Antwerpen-Kapellen. StRaten-generaal stelt de plannen, waarover Gazet van Antwerpen berichtte, dinsdagavond voor op een informatievergadering in Antwerpen. Meteen wordt de verkiezingscampagne op gang getrapt in samenwerking met Ademloos. Die laatste zal in het kader daarvan ook fijnstofmaskers voorstellen.

(MVL)
bron: Belga
Knack 07-02-2012
http://www.knack.be/belga-algemeen/straten-generaal-bepleit-ringspoor-voor-openbaar-vervoer-en-uitgebreid-lighttrainnet/article-4000040503333.htm

Tags: