stRaten-generaal giet bezwaar Oosterweel in boek

kade rechteroever

Actiegroep stRaten-generaal heeft zijn bezwaarschrift tegen de Oosterweelverbinding in een 'bezwaarboek' gegoten. Een primeur voor Vlaanderen. Als de Vlaamse regering in het voorjaar van 2015 het ruimtelijk uitvoeringsplan goedkeurt, trekt stRaten-generaal naar de Raad van State.

"Een partijdig onderzoek, het bagatelliseren van 27 rijvakken aan het Sportpaleis en het bewust benadelen van alternatieven: we hadden stof genoeg voor een bezwaarboek van 190 bladzijden", zegt Manu Claeys, woordvoerder van stRaten-generaal. "Inspraakprocedures zijn erg belangrijk. In 2005 tekenden we ook al eens bezwaar aan tegen de Oosterweelverbinding, toen nog met het Lange Wapperviaduct. Terecht, want vier jaar later volgde een nieuwe studie."

De Vlaamse regering koos de voorbije lente voor het BAM-tracé. Op 15 augustus liep het openbaar onderzoek af. "De regering moet nu binnen de zes maanden een gemotiveerd antwoord geven op alle bezwaarschriften. Die periode kan eventueel nog worden verlengd met twee maanden. Midden april ligt de deadline. We verwachten een goedkeuring van het Oosterweeltracé. Daarna zullen we onmiddellijk naar de Raad van State stappen. Actievoerders uit Zwijndrecht hebben dat al gedaan, maar wij vinden het veiliger om een beslissing af te wachten", aldus Claeys.

stRaten-generaal liet het bezwaarboek (met de Frans-Engelse titel 'On Accuse, No Excuse') op 500 exemplaren drukken. Het is te koop voor 7 euro.

Donderdag organiseren stRaten-generaal en Ademloos hun 15de Horta-avond. Vier deskundigen uit binnen- en buitenland geven hun mening over verkeer en luchtkwaliteit.

(PHT)
 

Het Laatste Nieuws 01-10-2014
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/straten-generaal-giet-bezwaar-oosterweel-in-boek-a2071828/

 

Tags: