Straten-Generaal ziet nu al twee jaar tijdverlies

kade rechteroever

BRUSSEL - Volgens Straten-Generaal wil de Vlaamse regering Oosterweel voorlopig alleen maar over de verkiezingen van 2012 tillen.

De Vlaamse regering staat op het punt om twee kostbare jaren te verspelen in het Oosterweeldossier. Dat meent althans de actiegroep Straten-Generaal. Na de beslissing in oktober om de Antwerpse Ring te sluiten met vier tunnels in plaats van een viaduct, is een nieuw milieueffectenrapport (MER) nodig. Maar volgens Straten-Generaal wil de regering maar een beperkt Plan-MER (op planniveau) laten maken.

‘Nu al valt te voorspellen dat Europa deze aanpak zal verwerpen: je kunt geen mini-plan-MER hanteren bij de besluitvorming over een Masterplan van dergelijke omvang', waarschuwt de actiegroep.

‘De opdracht beperkt zich tot het evalueren van de milieueffecten van een tunnel op het BAM-tracé in plaats van het vooropgestelde viaduct (de Lange Wapper; red.), hoewel het intussen om een fundamenteel ander Masterplan gaat met onder meer de toevoeging van een 15 kilometer lange oostelijke bypass rond de agglomeratie met de A102 en een ondertunneling van de R11.'

Een njet van Europa zou meteen goed zijn voor twee jaar extra tijdverlies, luidt het nog. ‘Deze futloze operatie dient slechts om het dossier over de verkiezingen van 2012 te tillen.'

De betrokken Vlaamse ministers wilden gisteren nog niet reageren.

lob
De Standaard 22-03-2011
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=8A37RP75

Tags: