Studie: "Naar het werk fietsen vermindert risico op kanker en hartziekten"

kade rechteroever

Naar het werk fietsen doet je langer leven en vermindert het risico op kanker en hartziekten. Dat concluderen Britse wetenschappers uit een vijfjarig onderzoek met 250.000 pendelaars.

Tijdens het onderzoek bleek dat regelmatig fietsen ervoor zorgt dat de algemene sterftekans van een persoon doorgaans met 41 procent vermindert, en bij kanker en hartziektes is het effect nog groter - respectievelijk 45 en 46 procent.

De pendelaars die meededen aan het onderzoek fietsten gemiddeld 30 mijl (ongeveer 50 kilometer) per week. Hoe meer kilometers ze per week aflegden, hoe groter de gezondheidsbonus. 

Ook wandelen heeft een positief effect op de gezondheid. Het vermindert de kans op een hartziekte, maar het effect bleek pas significant voor mensen die meer dan zes mijl (ongeveer 10 kilometer) per week stapten. 

Het effect van de studie bleef behouden toen de statistieken werden bijgesteld, om andere mogelijke verklaringen zoals gewichtsverlies uit te sluiten. Dat betekent dat het postitieve gezondheidseffect van het fietsen niet enkel kan teruggebracht worden tot gewichtsverlies bijvoorbeeld. 

 

"Van fietsen naar het werk routine maken"

"Je moet elke dag naar het werk zien te komen, dus als je van fietsen naar het werk een routine maakt, dan vergt het na verloop van tijd geen wilskracht meer", aldus onderzoeker Jason Gill van de Universiteit van Glasgow. 

"Wat we moeten doen is onze infrastructuur aanpassen om het gemakkelijker te maken om te fietsen. We hebben meer fietspaden nodig,  moeten het gemakkelijker maken om fietsen op de trein te krijgen en we hebben meer douches op het werk nodig", aldus nog Gill.

De Morgen - 20-04-2017

http://www.demorgen.be/wetenschap/studie-naar-het-werk-fietsen-verminder...

Tags: