Erik De Bruyn over de Stadspartij en PvdA

kade rechteroever

Frank Hosteaux, SP-a Rood gemeenteraadslid, verlaat de SP-a fractie. We praten met Erik De Bruyn van SP-a Rood over het vertrek van Hosteaux en de relatie tussen SP-a Rood en de rest van de partij. En verder over het bod dat PvdA aan hem deed om bij de verkiezingen van 2012 op haar lijst te staan.

De druppel die de emmer  deed overlopen voor Hosteaux was het veiligheidsplan voor zone 2060 dat burgemeester Patrick Janssens invoerde. Erik De Bruyn vindt dat er effectief een probleem is in de buurt maar voor hem kan het niet dat er speciale regels gemaakt worden specifiek voor een wijk. De bestaande wetgeving biedt volgens hem genoeg mogelijkheden om het probleem aan te pakken.

Maar de kritiek gaat ook dieper. De Bruyn verwijt het SP-a partijbestuur dat ze geen onderscheid meer maakt tussen partij en college. “Er is geen specifiek SP-a profiel dat zich onderscheidt van de rest van het college. Als ik vraag met welk partijprogramma we in 2012 naar de verkiezingen gaan, antwoordt men dat het bestuursakkoord zal verdergezet worden. Dus er is geen politieke differentiatie en als ik dan aan Guy Lauwers vraag waarom men voor de SP-a zou moeten stemmen in plaats van de CD&V, dan kan hij daar niet op antwoorden. Als het SP-a bestuur een visie heeft, dan is die niet uitgesproken of gecamoufleerd. ”
” We gaan ook niet meedoen aan een campagne ‘Janssens of Barabas’, zoals in 2006. Het gaat voor ons over inhoud en programma. Mobiliteit, sociaal beleid, onderwijs enzovoort. Momenteel zijn we op het punt waarop we aan de leiding vragen inhoeverre dit nog bespreekbaar is.”

Onlangs boodt de PvdA De Bruyn  ‘een verkiesbare plaats’ aan op haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. “Dat is een sympathiek maar surrealistisch voorstel aangezien PvdA momenteel geen verkozenen heeft. We werken al goed samen met PvdA op een aantal punten, maar ik bepaal zelf mijn agenda.”

Herbeluister [22:40m]:
Radio Centraal 05-02-2011
http://redactie.radiocentraal.be/Home/?p=1001

Tags: