Janssens wil alleen in coalitie waar Groen deel van uitmaakt

kade rechteroever

De Stadslijst van uittredend burgemeester Patrick Janssens wil enkel in een coalitie stappen indien ook Groen daar deel van uitmaakt. Dat heeft Janssens zelf meegedeeld. Als dat niet mogelijk zou zijn, blijft volgens Janssens nog de coalitie N-VA, Open Vld en Groen over of een bestuur dat geen meerderheid heeft, maar waarbij de Stadslijst dan wel zal zorgen dat het "werkbaar" is.

Volgens Janssens wil de Stadslijst geen politieke spelletjes spelen. "De stad moet zo snel mogelijk bestuurd worden", zegt hij. De uittredende burgemeester noemt de Stadslijst van sp.a en CD&V bij het verdere verloop van de onderhandelingen in ieder geval "één en ondeelbaar", wat ook meteen bevestigd werd door Marc Van Peel (CD&V). 

VTM 18-10-2012

 

Drie mogelijkheden
Voor Janssens zijn er nu drie mogelijkheden om de stad te besturen. Ten eerste een coalitie van N-VA, Open Vld en Groen waarbij de Stadslijst dus in de oppositie zou komen te zitten. Ten tweede een coalitie van N-VA en de Stadslijst, maar dan moet voor die laatste ook Groen erbij. De laatste mogelijkheid is dat er zonder meerderheid zou bestuurd worden. In dat geval belooft de Stadslijst zich constructief op te stellen.

Dat Groen best mee bestuurt, leidt Janssens naar eigen zeggen af uit de verkiezingsuitslag. "Er is een eerder progressief blok dat goed gescoord heeft en een meerderheid heeft binnen de ring, en een conservatiever blok dat een meerderheid heeft buiten de ring." Die twee zouden volgens Janssens best met elkaar verzoend worden in een coalitie.

Hoofddoekenverbod
Groen had eerder aangegeven onder meer het verlaten van het BAM-tracé en het aanpassen van het hoofddoekenverbod als breekpunten te zien bij de coalitievorming. Janssens meent dat over die kwesties een compromis mogelijk moet zijn.

Meyrem Almaci (Groen) reageert verbaasd op de intentie van de Antwerpse Stadslijst. "Het is vreemd dat het kartel ons hierover op voorhand niet heeft ingelicht", zegt ze. Almaci staat naar eigen zeggen wel open om te praten. De partij zegt dat ze bereid is om "haar gewicht in de schaal te werpen voor een autoluwer Antwerpen dat meer inzet op armoedebestrijding en de diversiteit koestert in plaats van mensen tegen elkaar op te zetten". Toch maakt Groen een kanttekening. De partij ziet het immers als een groot nadeel dat haar vier zetels niet echt nodig zijn voor een meerderheid en ze dus in een slechte positie zit om te wegen op de besluitvorming.

Lees ook

bron: Belga
Toon Mast
Het Laatste Nieuws 19-10-2012
http://www.hln.be/hln/nl/13816/Verkiezingen-2012/article/detail/1519443/2012/10/18/Janssens-wil-alleen-in-coalitie-waar-Groen-deel-van-uitmaakt.dhtml

Tags: