Peeters zet vaart achter Oosterweel

kade rechteroever

De politieke tegenwind rond Oosterweel bracht Kris Peeters geen seconde uit evenwicht. 

‘Ik maak me geen zorgen over die lekken. Dat is een vak apart, daar moet men loodgieter voor zijn. Ik houd me daar niet meer mee bezig. Ik kan u zeggen dat als ik lek in de krant, daar minstens mijn naam bijstaat en als het even kan ook mijn foto.’

Met zichtbaar gemak pareerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gisteren alle oppositieaanvallen over de nieuwste ontwikkelingen in het Oosterweeldossier. In De Standaard lekte uit dat de Vlaamse regering de advocatenkantoren Stibbe en Eubelius heeft ingeschakeld om tot in het kleinste juridische detail na te gaan of en hoe de Oosterweelverbinding in stukken kan worden gekapt. De werken zouden dan sneller kunnen beginnen en een schadevergoeding aan het bouwconsortium Noriant — dat de Oosterweelverbinding oorspronkelijk zou gaan bouwen — zou op die manier kunnen worden vermeden. ‘Hoe sneller dit werk wordt uitgevoerd, hoe liever. Dat is heel belangrijk’, zei Peeters. ‘Maar we willen alleen een oplossing die juridisch volstrekt veilig is.’

Sommige partijen verdedigen het politieke Oosterweelcompromis van eind september (met vier tunnels in plaats van de Lange Wapper) met lange tanden, maar dat betekent niet dat het geen stand houdt. ‘Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om achter deze beslissing een politieke meerderheid te krijgen, niet alleen in dit parlement maar ook in de stad Antwerpen. We zullen alles doen om deze beslissing uit te voeren’, bezwoer Peeters.

Open VLD-fractieleider Sven Gatz wierp Peeters nog voor de voeten dat ‘Oosterweel langzaam wegzinkt in het moeras en u erbij’. ‘En er is maar één figuur in de wereldgeschiedenis die erin slaagde om zichzelf bij zijn eigen haren uit een moeras te trekken, en dat is baron von Münchhausen.’ En die ‘baron’ leek allerminst onder de indruk. (lob)

De Standaard 17-02-2011 

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=R136F7BP

 

Nog onduidelijkheid over Oosterweeldossier

De nv BAM is nog steeds niet opgedoekt. Ruim vier maanden geleden werd door de Vlaamse regering beslist dat de BAM zou opgaan in de nv Liefkenshoektunnel. Dat was nodig om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor de Oosterweelverbinding, maar dat blijkt nog steeds niet gebeurd. Over een timing wanneer die operatie wel zou doorgaan is geen duidelijkheid. Er blijft dus veel mist hangen rond het Oosterweeldossier, en intussen slepen de procedures maar aan.

ATV 08-02-2011
http://www.atv.be/item/nog-onduidelijkheid-over-oosterweeldossier