Uplace heeft opnieuw bouwvergunning

kade rechteroever

't is weer vakantie... nog rap vuile zaakjes doordrukken 

 

Winkelcentrum Uplace zegt in 2017 te kunnen beginnen bouwen in Machelen. Er is opnieuw een stedenbouwkundige vergunning toegekend. Of het zo ver komt is nog maar de vraag: hoogstwaarschijnlijk wordt er nog beroep aangetekend tegen de toekenning.

 

Uplace meldt dat nu alle vergunningen binnen zijn, en niets de bouw nog in de weg staat. Het ruimtelijk uitvoeringsplan was al eerder goedgekeurd, en in juni 2016 werd een milieuvergunning toegekend. ‘Al deze beslissingen bevestigen het consequent beleid dat de Vlaamse Overheid in het Uplace dossier hanteert’, concludeert Uplace dan ook.

‘We kunnen ons nu, na het elfde openbaar onderzoek, eindelijk focussen op het bouwen van ons belevingscentrum’, zegt Jan Van Lancker, CEO van Uplace. ‘Nadat we in 2012 al de oude industriegebouwen afbraken en de grond saneerden, zetten we in 2017 onze werken verder met de start van de bouw. De mobiliteitswerken zijn al aan de gang. Als alles volgens plan verloopt, hopen we in 2019 onze deuren te openen voor het grote publiek.’ Van Lancker zegt dat al de helft van de beschikbare ruimte verhuurd is.

Uplace heeft zich steeds sterkgemaakt dat het een nieuwe vergunning zou krijgen. De vorige was gebaseerd op een andere versie van het ruimtelijk uitvoeringsplan, zodat de vernietiging van de bouwvergunning in juli dit jaar niet onverwacht kwam. ‘De vergunning werd dus niet vernietigd op basis van inhoudelijke argumenten, maar enkel en alleen op basis van een puur juridisch argument’, aldus woordvoerster Mieke De Sutter bij het indienen van de nieuwe aanvraag.

Beroep

Tegen het toekennen van de bouwvergunning is echter nog beroep mogelijk. Leuven had eerder alvast laten weten dat als er een bouwvergunning zou worden toegekend de stad nog in beroep zou gaan. ‘Deze zal immers gebaseerd zijn op het nieuwe Grup VSGB, dat volgens ons niet geldig is en waarvan we daarom eveneens bij de Raad van State de vernietiging bepleiten’, zei schepen Carl Devlies toen.

Ook tegen de milieuvergunning van Uplace loopt nog een procedure.

Wle
De Standaard 23-12-2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161223_02642522

 

Groen noemt Uplace een “kerstcadeau waar Vlaming niet op zit te wachten”

De nieuwe stedenbouwkundige vergunning voor shoppingcenter Uplace is een kerstcadeau waar de Vlaming absoluut niet op zit te wachten. Dat zegt Björn Rzoska vrijdagavond. “Hiermee maakt de Vlaamse regering meteen duidelijk waar de ambities liggen op vlak van klimaat en handelskernversterking”, aldus de Groen-fractieleider.

Shoppingcenter Uplace heeft een nieuwe stedenbouwkundige vergunning gekregen en start in 2017 met de bouwwerken in Machelen. Uplace hoopt in 2019 de deuren te openen voor het grote publiek. Dat meldt het bedrijf vrijdagavond. Zowel het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) als de milieuvergunning worden evenwel nog aangevochten.

Rzoska wijst erop dat het Vlaams Parlement het jaar net heeft afgesloten met twee dagen discussie over de begroting. “Het parlement is nu in reces en het eerste wat de regering doet is Uplace beslissen, zonder dat we er nog over kunnen debatteren. Dit is absoluut not done.”

Bron: Belga
De Standaard 23-12-2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161223_02642652

 

 

Tags: