Vier vragen over het Oosterweeltracé

kade rechteroever

 

De Vlaamse regering nam vandaag een nieuwe horde in het Oosterweeldossier. Ze kiest voor het Oosterweeltracé. Maar wat betekent dat nu?

 

1. Er komt een tolfheffing, maar hoe ziet die eruit?

Het nieuwe Scheldetunnel kost geld, veel geld, en dat zal iemand moeten betalen. De Vlaamse regering moest, wilde ze geen politieke zelfmoord plegen, wel één tunnel gratis tolvrij houden voor personenwagens, en dat is de Kennedytunnel geworden. De Oosterweel- en Liefkenshoektunnel zullen niet gratis zijn. Hoeveel dat moet kosten, is onderwerp van een uitvoerige studie.

Wat wel zeker is? Het zal een gedifferentieerde tol zijn. Afhankelijk van vervuiling, drukte en het uur van de dag zal de tol variëren voor de twee tunnels.

En vrachtvervoer? Vrachtwagens betalen voor alle tunnels een gedifferentieerde tol. Die zal zeker het duurst zijn voor de Kennedytunnel.

2. Was dit nu de laatste horde?

Nee, nu is het nog wachten op het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoerinsplan (GRUP). Dat wil de Vlaamse regering er absoluut doorkrijgen voor de verkiezingen, zodat de keuze voor het BAM-tracé gebetonneerd is voor de volgende regering.

De volgende regering moet ook nog een project-MER maken en de bouwvergunning aanvragen, met inspraak van de bevolking.

3. Kan er nog iemand stokken in de wielen steken?

Het wordt afwachten of actiegroepen, zoals de stRaten-generaal, naar de Raad van State trekken. Dat zou alles opnieuw kunnen vertragen. Tijdens de persconferentie van de Vlaamse regering vrijdag riepen politici de actiegroepen op om af te zien van procedures die de ontsluiting van de Antwerpse ring verder on hold zetten.

4. Wanneer gaat de eerste spade in de grond?

Dat is moeilijk te voorspellen. Dit dossier heeft al heel wat onverwachte wendigen gehad, en niemand durft te beweren dat zich dat niet zal herhalen. Maar als alle komende hordes succesvol zouden afgerond worden, beginnen de werken in Antwerpen in 2016. Pas in 2021 zouden de Antwerpenaren en de rest van de Vlamingen het resultaat kunnen zien.

 

Eveline Vergauwen
De Standaard 14-02-2014
http://www.standaard.be/cnt/dmf20140214_057

Tags: