Gezondheid
luchtvervuiling: ongezond voor iedereen, levensgevaarlijk voor kinderen, senioren en zieken
Als je het probleem niet kent, is het moeilijk oplossingen zoeken. Een grote uitdaging in heel het Oosterweel dossier is gezondheid. Dat de overheid dit thema ontwijkt, is de grootste reden waarom er nog steeds geen oplossing is voor de mobiliteitsknoop. Omdat wij uiteraard ieder plan zullen afwijzen dat alleen maar baanvakken bijbouwt midden in de stad waar onze kinderen opgroeien.
Eerst het goede nieuws: luchtvervuiling door industrie en verwarming nemen af. Bovendien zijn er duidelijke oplossingen voor luchtvervuiling door transport. En tenslotte: het feit dat de gezondheidsrisico's niet meer ontkend kunnen worden, maakt dat het - volgens ons - politiek moeilijk verdedigbaar is om meer snelweg door woongebied te trekken.
Luchtvervuiling door verkeer is een complexe cocktail van heel veel bestanddelen. Sommige zijn makkelijk te meten. Zoals het gevaarlijke NOx - of mono-stikstofoxiden - en natuurlijk fijn stof. Dat is de verzamelnaam voor heel fijne deeltjes luchtvervuiling die we inademen. Andere stoffen, zoals de kankerverwekkende PAC's - of polyaromatic hydrocarbons - komen nauwelijks ter sprake.
De meeste verkeersvervuiling komt vrij bij onvolledige verbranding van fossiele brandstof - en vooral bij diesel. En hoewel er steeds betere mechanieken zijn om sommige schadelijke stoffen op te vangen, blijft het wachten op echt proper vervoer - en op echte wil van autoconstructeurs om propere motoren te bouwen.
Ondertussen blijft verkeer vervuiler nummer 1, vooral in steden en bij drukke wegen. Ook al omdat je niet ieder jaar een nieuwe auto koopt.
Hoe dichter je bij een drukke weg woont, hoe gevaarlijker de vervuiling.
demografische cijfers 2012 stad in cijfers
Tot 1500 meter van een snelweg wonen heeft wetenschappelijk bewezen effect op gezondheid, kindersterfte, ontwikkeling van kinderen en levensduur. Binnen de 300 meter van een drukke snelweg wonen, staat gelijk aan 17 sigaretten roken per dag. Geen prettige gedachte voor gezinnen met kleine kinderen. De grootste verkeersvervuiler is diesel. WHO geeft diesel hetzelfde kankerrisico als blootstelling aan asbest en passief roken. Het risico op ziektes en sterfgevallen verhoogt disproportioneel bij kwetsbare groepen - kinderen, zieken en ouderen.

Wie bij drukke snelweg woont, rookt 17 sigaretten per dag

Tot 1500m van snelweg is er verschil in gezondheid, kindersterfte, ontwikkeling en levensduur

Dieselroet veroorzaakt kanker en is vergelijkbaar met asbest en passief roken

Vervuiling is veel erger voor kwetsbare groepen: zieken, ouderen en kinderen
Lawaai: zeer ongezond, niet te negeren en nauwelijks te stoppen
Lawaai is overdag al hinderlijk, maar vooral 's nachts zeer ongezond. Mensen die dicht bij lawaaibronnen wonen hebben een hogere bloeddruk, meer hartproblemen, concentratiestoornissen en leerachterstand, zijn vaker ziek en depressief en sterven jonger. Dit ondanks het subjectieve gevoel dat ze "gewend zijn" aan het lawaai. Ook voor lawaai geldt dat risicogroepen (jongeren, ouderen, zieken) onevenredig meer negatieve effecten ervaren bij geluidsoverlast. De door het WHO en de EU voorgeschreven aanvaardbare geluidsniveau's voor stedelingen worden in Antwerpen nergens gehaald binnen de 1000 meter van de snelwegen door onze stad. Geluidschermen zijn binnen de stad geen aanvaardbare oplossing omdat ze fijn stof nog verder stadinwaarts verspreiden - en omdat bovendien hun geluiddempende effect na 300 meter verdwenen is.

vanaf 40 dB nachtlawaai is er kans op leerachterstand, concentratie-stoornissen, depressie, hartproblemen, sterfte, ...

In Antwerpen overtreden we alle geluidsnormen en vooral door snelweg (blauw/zwart = gebouw, niet gebrek aan geluid)

Een geluidscherm creëert een "schone-luchtbel" vlak achter het scherm en verplaatst de vervuiling. 100 meter voorbij een geluidscherm is net zoveel vervuiling als boven de snelweg.
In geen enkele Europese stad passeren er zoveel vrachtwagens als in Antwerpen
Volgens de EU is Antwerpen, samen met het Ruhrgebied en de Povlakte één van de drie meest vervuilde gebieden van heel Europa. Ruhr en Po door hun industrie, Antwerpen door het TEN snelwegnet door de stad. 6 Europese transportwegen worden gekoppeld binnen stedelijk gebied. Iedere dag rijden 350.000 wagens, waarvan 81.000 vrachtwagens over de snelwegen door Antwerpen. Een Europees record. In aantal vrachtwagens, decibels en luchtvervuiling.

Antwerpen zit in de top 3 van meest vervuilde steden in Europa. Vooral door de Ring - niet houtkachels, haven of buurlanden

Iedere dag rijden 350.000 wagens, waarvan 81.000 vrachtwagens over de snelwegen door Antwerpen. We breken dagelijks Europese records

De Ring koppelt E34, E313, E19, E17 en A12. De EU wil snelwegen weg uit steden door het gevaar van geluid en luchtvervuiling
Verhuizen we 't stad of verhuizen we het verkeer?
Bijna 350.000 van de 512.000 Antwerpenaren wonen binnen de 1500 meter van de ring. Dat is volgens het WHO en talloze onderzoeken zeer ongezond. Vooral voor risicogroepen: kinderen, ouderen, zieken. Antwerpen groeit ook zeer snel. De laatste schattingen spreken van zo'n 100.000 mensen extra in 2025. Het stadsbestuur probeert daar rekening mee te houden en heeft heel wat nieuwe woonwijken gepland... Allemaal naast de snelwegen door Antwerpen. Logisch, het is de enige open ruimte die ons rest. Maar dat is een zeer vervuilde omgeving met enorme geluidsoverlast. Als we die plaats niet leefbaar maken, zal Antwerpen niet groeien, maar zullen alle gemeenten rond Antwerpen overlopen met Antwerpenaren die het genot van de stad verruilen voor een laatste lapje groene ruimte - dat we steeds verder gaan moeten zoeken.

In Schoten, Mortsel, Edegem en Wommelgem wonen ± 90.000 mensen. Tegen 2025 zou Antwerpen 100.000 mensen bij krijgen. Waar gaan die mensen wonen?

Bijna alle geplande nieuwe wijken liggen bij snelweg. Nieuwe normen rond geluid en luchtvervuiling maken het moeilijk - en onverantwoord om nog te bouwen naast snelwegen

Als we onze beste ontwikkelingszone niet lawaai- en vervuilingvrij maken, is een stadsvlucht onvermijdelijk en zullen de gemeenten rond Antwerpen volledig verstedelijken