Zwemmen voor proper water

kade rechteroever

Duizenden mensen hebben vandaag gezwommen voor proper water. Hier bij ons was dat in de vijver van het noordkasteel in Antwerpen. Met de Big Jump vragen milieuorganisaties al veertien jaar lang aandacht voor de waterkwaliteit in beken en rivieren in heel Europa. En vandaag vroegen ze dat voor de laatste keer, want tegen dit jaar zou volgens een Europese richtlijn de waterkwaliteit weer goed moeten zijn. Maar dat is lang niet overal het geval.

Terug otters, ansjovis en meivis in de schelde

Antwerpen is een van de betere leerlingen van de klas als het aankomt op waterkwaliteit. 93 procent van de Antwerpse leidingen zijn aangesloten op de riolering. Met als resultaat dat het water van de Schelde properder is en dus ook meer diersoorten aantrekt.

ATV - 12-07-2015
http://atv.be/nieuws/zwemmen-voor-proper-water-15702
http://atv.be/nieuws/terug-otters-ansjovis-en-meivis-in-de-schelde-15703

 

Honderd natuurvrienden springen laatste keer voor proper water

Aan de vijver van het Noordkasteel sprong een honderdtal enthousiaste natuurliefhebbers in het water. Mogelijk is dit de laatste Big Jump.

Griet Bellekens en haar kinderen sprongen verkleed als 'Wally'. - Klaas De Scheirder

Griet Bellekens en haar kinderen sprongen verkleed als 'Wally'. - Klaas De Scheirder

De Schele en de Ras van Discobar A Moeder gingen als allereerste het water in, gevolgd door heel wat olijk verklede deelnemers. Zo ook Astrid, Fleur, Léon, en mama Griet Bellekens uit Deurne die als 'Wally's' met een gek brilletje het water indoken. "Het water was 22 graden: totaal niet koud," zegt Astrid.

Eigenlijk was dit de laatste internationale Big Jump, want volgens de Europese richtlijnen zou de waterkwaliteit nu overal goed moeten zijn. De Antwerpse organisatoren zijn wel vastbesloten om nieuwe acties te houden. "De Vlaamse waterkwaliteit is sinds 1990 fel verbeterd, toch is er ook in Antwerpen nog altijd werk aan de winkel", zegt Leslie Verhulst (26) van Good Planet Belgium, het educatief milieuplatform dat samen met Natuurpunt en Aquafin de actie organiseerde. "In 't Schijn gebeuren nog veel illegale lozingen."

De biodiversiteit toont wel aan dat Antwerpen op de goede weg is. "93 procent van de Antwerpse huishoudens is aangesloten op de waterzuivering, tegen 81 procent in Vlaanderen", zegt Sandra De Backer van Aquafin waterzuivering. "De otter en de bever werden al terug gespot en op de Schelde zwommen vorig jaar nog enkele bruinvissen en dolfijnen. Ook ansjovis, spiering en de meivis zijn weer gezien." (DILA)

HLN - 12-07-2015

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/honderd-natuurvrienden-spri...