Ander snelheidsregime spaart levens in Zweden

kade rechteroever

De verlaging van de maximumsnelheid op lokale wegen in Zweden bespaart 14 doden per jaar.

Het Zweedse ministerie van Transport onderzoekt sinds 2008 wat de impact is van wijzigingen in de snelheidslimieten op het nationale wegennet.

Op regionale wegen is de snelheidslimiet op circa 17500 km verlaagd van 90 naar 80 km/uur. Op de snelweg ging de snelheidslimiet op zo’n 2700 km naar 120 km/uur. Tot die tijd was 110 km/uur veelal de standaard.

Uit de analyses van de ongevallencijfers blijkt dat de snelheidsverlaging op regionale wegen tot een aanzienlijke daling van het aantal verkeersdoden heeft geleid, met gemiddeld 14 per jaar. Het aantal ernstig gewonde verkeersslachtoffers veranderde niet.

Op de autosnelwegen waar de snelheidslimiet omhoog ging nam het aantal ernstig gewonden toe met 15 per jaar, het aantal verkeersdoden bleef gelijk.

Inclusief enkele andere aanpassingen van snelheidsregimes, komen de Zweedse onderzoekers er op uit dat de snelheidsaanpassingen hebben geleid tot een jaarlijkse reductie van het aantal verkeersdoden met 17. Het aantal ernstig gewonden wijzigde gemiddeld genomen nauwelijks.

Verkeersnet 13-08-2015
http://www.verkeersnet.nl/16354/ander-snelheidsregime-spaart-levens-in-zweden/

 

Tags: