Oosterweel moet in de Vlaamse begroting van Europa

kade rechteroever

Vlaanderen mag van Europa de kosten van onder meer Oosterweel niet buiten de begroting houden. Dat heeft eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) gezegd in naam van de Europese Commissie. "Projecten die de Vlaamse regering volledig zelf wil financieren, moeten in de begroting", klinkt het.

 

Begin deze week heeft de regering-Bourgeois een begroting in evenwicht voorgesteld in het Vlaams Parlement. Dat evenwicht is er onder meer omdat de Vlaamse regering enkele kosten buiten de begroting heeft gehouden. Concreet gaat het over de bouwkost van het Oosterweelproject in Antwerpen en een deel van de ziekenhuisfinanciering, maar dat laatste mag niet van Europa.

"Alles hangt af van de financiering van Oosterweel. Als alles gebeurt met overheidsgeld, moeten de regels worden gevolgd en moet dit in de overheidsboekhouding worden geboekt", zegt Thyssen aan VRT Nieuws. "Men kan niet eenzijdig beslissen om bepaalde dingen buiten de boekhouding te houden. Daar zijn regels over die België met Europa heeft afgesproken."

Thyssen beklemtoont dat publiek-private investeringen wel degelijk buiten de begroting kunnen worden gehouden indien dat volgens de juiste kanalen wordt overeengekomen met Europa. "Voor zover ik geïnformeerd ben, weet ik dat er gesprekken over een aantal Vlaamse projecten zijn geweest", bevestigt Thyssen. Volgens haar gaat dat niet om Oosterweel, maar over de bouw van bruggen over het Albertkanaal en projecten rond schoolgebouwen.

 

"Houden Oosterweel niet buiten begroting"

 

 

 

De investeringen in Oosterweel worden niet uit de begroting gehouden. Dat zeggen Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein (Open VLD) in een gezamenlijke reactie op de uitspraken van eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V). Oosterweel wordt wel buiten de begrotingsdoelstelling gehouden en dat is iets anders. "Het enige wat we al 2 jaar continu aan het zeggen zijn, is dat we geen 3,5 miljard bijkomend gaan besparen om Oosterweel te realiseren", aldus Bourgeois en Tommelein die ook stellen dat ze "constant in correspondentie zijn met de Europese Commissie".

"Wat mevrouw Thyssen zegt, is precies wat de Vlaamse regering in 2015 al beslist heeft: toen hebben we net beslist om Oosterweel niet met een of meerdere PPS'en te financieren, maar wel op een klassieke manier en dus volledig op te nemen in de begroting". Er wordt dus niets "uit de begroting gehouden", klinkt het.

De kost van het Oosterweel-project wordt vanwege de omvang van de investering wel buiten de "doelstelling" van de begroting gehouden. Maar dat is iets anders dan buiten de begroting houden. "Het enige wat we al 2 jaar continu aan het zeggen zijn, is dat we geen 3,5 miljard bijkomend gaan besparen om Oosterweel te realiseren. Dit is overigens totaal onrealistisch en dat weet iedereen maar al te goed. Besparen voor zulke uitzonderlijke investeringsprojecten zou ook niet verstandig zijn, die verdienen zichzelf immers meer dan terug", klinkt het.

 

Wie is nog mee?

Een gewone sterveling zal moeite hebben om de persmededeling van Tommelein en Bourgeois te begrijpen, en gewone journalisten ook. Alles draait om het verschil tussen de begroting en de begrotingdoelstelling.

Dat laatste is de prognose voor het nieuwe jaar, zoals de Vlaamse regering die net heeft opgemaakt. Daarin gaat de Vlaamse regering uit van een evenwicht, maar is Oosterweel niet opgenomen. 

In de begroting - zeg maar: de uiteindelijke rekening aan het einde van het jaar - is Oosterwel dan weer wél opgenomen, dat klopt. Maar dat geld moet in de loop van het jaar natuurlijk wel érgens gevonden worden, meestal via facturatie van beheersmaatschappij BAM aan het departement Openbare Werken. 

Kort samengevat is dit het verschil tussen een begrotingsdoelstelling en de begroting: je doet alsof een kost niet bestaat, maar aan het einde van het jaar betaal je ze wel. Wat dan uitmondt in een deficit. En de Vlaamse begroting vertoonde de voorbije jaren ook systematisch een tekort. 

 

 

VRT Nieuws 29-09-2016
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2781088

 

Tags: