Hulde aan Eric Antonis

kade rechteroever

Voormalig Antwerps schepen van Cultuur en grondlegger van het Museum Aan de Stroom (MAS) Eric Antonis is overleden. Hij kreeg vorige week een hartstilstand en lag sindsdien in het ziekenhuis. Hij werd 73 jaar.

Als onafhankelijke kreeg Eric bij de verkiezingen van 1994 een plaats op de lijst Antwerpen '94, een kartel tussen CVP en Volksunie. Hij droeg die onafhankelijkheid hoog in het vaandel en toonde meermaals (meer dan) 5 minuten politieke moed om tegen de vaak al te conventionele Scheldestroom op het Schoon Verdiep in te zwemmen. Als we vandaag kunnen genieten van de Zomer van Antwerpen, trots zijn op het MAS en na al die jaren nog altijd mooie herinneringen kunnen ophalen aan Antwerpen ’93, Culturele hoofdstad van Europa, dan is dat in belangrijke mate aan hem te danken.

In 2009, de week voor de volksraadpleging deed Eric samen met Bob Cools en Christian Leysen een oproep om tijdens de volksraadpleging voor een project te kiezen dat goed voor de stad is, en om je vooral niet te laten leiden door angst. (klik op foto hierboven om het filmpje te starten)
Een opmerkelijke oproep uit onverdachte hoek om vooral ook aan de volksraadpleging deel te nemen en met een open blik naar de feiten te kijken.
Een oproep die wij steeds ten zeerste gewaardeerd hebben. Als we straks een gezonde en duurzame mobiliteitsoplossing voor Antwerpen gerealiseerd hebben, zal hij daar ook zijn steen toe bijgedragen hebben. Dankjewel Eric!

Hier een recent GVA interview.