Kijk! Hier werken wij aan een ecologische berm

kade rechteroever

De SPA BBQ gaat dit jaar door op 18 juni in Noordkasteel. Want "dank zij de ondertunneling van de Oosterweelverbinding (in plaats van de lange wapper) kan het Noorderkasteel een groene plek blijven. Bovendien biedt dit een belangrijke potentieel om de site in de toekomst op ecologische en landschappelijk vlak nog op te waarderen" (bron Chris Anseeuw). Wablief?

Wat is de realiteit:

  • Noordkasteel verliest zijn groene hart aan de op één na grootste verkeerswisselaar van het land. Op de prachtige foto (bron BAM) zie je dat bijna al het bestaande groen en een deel van de vijver zal verdwijnen onder beton.
  • Vandaag passeren daar ongeveer 1000 voertuigen per dag. Dat wordt in 2020 meer dan 200.000, waarvan het grootste deel vrachtwagens.
  • Als het Oosterweelknooppunt al kleiner wordt met de diepe wapper ipv de lange wapper, dan moeten we de winst tellen in luttele metertjes... ecologische berm.

Dat dit op enkele honderden meters van Sint-Anna plage gebeurt, lijkt niet echt een feestje waard.

We houden ons ver van de politiek, maar dit staaltje van blind cynisme is wraakroepend. We zullen wel weer te veel verwachten van de partij van het volk? Wie zei alweer "Voor gezondheid moet je bij de Voorzorg zijn" (bron P. Janssens)?