Lang leve de kortlevende kartoen

kade rechteroever

Naast de kartoens die voor de eeuwigheid gemaakt worden, bestaan er ook de kartoens voor de tijdelijkheid. Deze worden in een oogwenk getekend, getoond en belanden meestal na één dag voorgoed in een doos. Het voordeel van deze vluggertjes is dat men zeer snel op de actualiteit kan inspelen en dat men veel kartoens kan tekenen, dit al naargelang de inspiratie die men heeft. Kartoenisten van de tijdelijkheid komen echter na een tijd hun tegendeel tegen. Doordat zij telkens en telkens opnieuw beginnen worden zij zich er van bewust dat hun langdurigheid ligt in het steeds maar opnieuw creëren,  om niet te zeggen tot in der eeuwigheid.

 

Maar kartoenisten die voor de eeuwigheid werken komen ook bij hun tegendeel uit. Doordat zij zo lang aan één kartoen werken, worden zij zich bewust van hun tijdelijkheid, doordat ze in tijdnood komen. Omdat zij tijdens hun langdurige ééntonige arbeid, veel tijd hebben om te reflecteren, beseffen zij dat hun kartoens hen misschien wel zullen overleven, maar dat al het materiële gedoemd is om eens te verdwijnen.

 

Kartoenisten voor de eeuwigheid maken weinig kartoens, maar wat ze maken is van grote waarde. Dit maakt hen gelukkig, maar wie veel heeft gaat veel verliezen. Ze zijn dan ook steeds onrustig.

 

 

 

 

Kartoenisten voor de tijdelijkheid daarentegen, maken veel kartoens. Hun computer barst van de prentjes,  maar wat ze tekenen verliest al na één dag zijn waarde. Ze weten dat ze waardeloos zijn, maar zijn ze daarom ongelukkig?
Neen, ze zijn veel minder onrustig om hun kartoens te verliezen. Ze nemen gewoon een nieuw leeg blad en beginnen aan een nieuwe ééndagskartoen of schrijven een wegwerptekst zoals deze.
 

 

Dus kartoenisten, denk er goed over na, wat nu het beste is, om uw tijd in te steken. Zelf heb ik mijn keuze al gemaakt en herhaal ik hier de aanhef van deze beschouwing:  ‘Lang leve de kortlevende kartoen ’.

 

Gie Campo
GCC (Gie Campo Cartoons)