Muyterij door betonnering BAM tracé

kade rechteroever

Ook in het tot nog toe onschuldige dossier voor de nieuwe gevangenis in Melsele bouwt de regering het verzet in nog voor de eerste steen is gelegd. 

Deze gevangenis wordt namelijk gepland op de ideale plaats voor op en afritten van het Meccano tracé. Daarom dat er op verschillende niveau's geadviseerd is om daar rekening mee te houden in het GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan).

Beide bestemmingen zijn immers perfect te combineren. Gezien de steeds schaarsere open ruimte is dat een gedroomde win-win situatie, zodat twee uitdagende dossiers elkaar versterken.

Toch kiest minister Muyters - hierin gesteund door de Vlaamse regering - uitgerekend dié variant die de opritten van Meccano onmogelijk zouden maken. Zonder uitleg, zonder overleg. Weer een poging van de minister-president om zijn BAM plan te betonneren. 

Dat staaltje van goed bestuur kan echter ook het tegenovergestelde effect hebben. Die gevangenis staat er morgen nog niet. Wat als Meccano straks in het plan MER een positief advies krijgt en de bouw van de gevangenis wordt opgeschort? Of hoe je vanuit een autoritaire reflex zelfs een absolute win-win kunt verprutsen...

En zo kiest de regering weer resoluut voor de harde confrontatie.

Het contrast tussen de open streefbeeld werkgroep R11 onder leiding van gouverneur Cathy Berx en het confrontatie-zoekende gedrag van de Vlaamse regering kan niet groter zijn.

Hier een kort nieuwsbericht, hier een diepgaand nieuwsbericht en hier het persbericht van de actiegroepen.