update - Integere kostberekening van overkapping

kade rechteroever

Schepen van financiën Bungeneers staat bekend als een goed, zuinig cijferaar. Als hij de budgettaire ruimte van de stad vastlegt, kun je ervan op aan dat de punten en komma's op de juiste plaats staan. Wat niet altijd klopt is de logica achter de cijfers. Pro BAM politici hebben zich al zo vaak misrekend, dat het niet leuk meer is. Het hele BAM plan kostte ooit 250 duizend euro. Ondertussen zitten we aan 7.1 miljard.

Als pro BAM politici nu zeggen dat overkappen te duur is, dan is dat compleet ongeloofwaardig. De logica achter de cijfers is ver van de realiteit verwijderd. Dit zou onmogelijk zijn in de budgettair voorzichtige landen die diezelfde politici als voorbeeld nemen: Duitsland, Nederland, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Noorwegen. Niet toevallig ook landen die fantastische overkappingen realiseren alsof het niets is.

We rekenen erop dat onze schepen van financiën de nieuwe legislatuur niet begint met foute aannames. Dat zou een pijnlijk precedent zijn voor het nieuwe bestuur van onze stad.

Hier het persbericht van stRaten-generaal, met zoals altijd genuanceerde en bestudeerde cijfers. Als schepen Bungeneers deze gegevens meeneemt, kan het niet mislopen!

Update: Peter Vermeulen stelt op 13/11/12 zijn overkappingsplan voor, het vervolg van zijn studie "Oh Duurzaam Antwerpen" uit 2009. Het plan lijkt meer dan compatibel met het Meccano tracé, en de stedenbouwkundige ambities van 't stad. Peter is ir. architect/ruimtelijk planner/partner bij Stramien en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. Benieuwd of er ook een kostenraming bij het plan zit. Dat zou het werk van schepen Bungeneers vergemakkelijken.