StRaten-generaal voorzichtig positief: "Contouren van genoegdoening"

kade rechteroever

Actiegroep stRaten-generaal reageert voorzichtig positief op de de adviezen van de auditeurs van Raad van State die een bom leggen onder het Oosterweelproject. "We krijgen de contouren van juridische genoegdoening", klinkt het. Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) is niet verrast door de adviezen.


De auditeurs van de Raad van State leggen met twee adviezen een bom onder het Oosterweelproject door fundamentele kritiek te uiten op hoe het milieueffectenrapport (MER) tot stand is gekomen. De Vlaamse regering heeft nu een maand de tijd om te reageren op de adviezen van de auditeurs.

"We krijgen op heel wat zaken gelijk", zegt Manu Claeys van actiegroep stRaten-generaal die indertijd de zaak voor de Raad van State gebracht heeft. "Het advies stelt vast dat de onderzoekers van het milieueffectenrapport niet onafhankelijk zijn en dat ze ons alternatief niet gelijkwaardig hebben behandeld."

Claeys benadrukt wel dat het afwachten is op een uitspraak ten gronde. "We hebben nu de contouren van juridische genoegdoening, maar tegelijk zijn er ook inhoudelijke gesprekken die moeten worden gevoerd. We zullen zien waar de combinatie van beide tot leidt."


Kherbache: "Weyts zaait wat hij oogst"

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A) is niet verrast door het advies van de auditeurs van de Raad van State. "Het stond in de sterren geschreven. Minister van Mobiliteit Ben Weyts was gewaarschuwd dat er juridische problemen zouden zijn, maar hij blijft hardnekkig vasthouden aan de Oosterweel. Hij oogst wat hij gezaaid heeft", zegt ze aan Belga. "Hij heeft niet willen luisteren. Daardoor dreigt een oplossing nog verder van huis te geraken."

Weyts spreekt van "goedkope kritiek" en vraagt Kherbache om aan "zelfreflectie" te doen. "De MER die nu onder vuur ligt, is opgemaakt door de vorige Vlaamse regering, inclusief de SP.A. Als ik al iets oogst, is het minstens ten dele mee gezaaid door de SP.A", aldus Weyts.


Pieterjan Huyghebaert
VRT 17-01-2017
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/1.2867651

Tags: