#Bel10 - Mijn stem - Democratie en referenda

kade rechteroever

Xavier en Kathleen beginnen BEL10-dag twee met een klare uitleg over onze democratie. Bert Rymen legt uit hoe die nu precies in elkaar zit. Daarna debatteren Bart Somers en Lieven Dehandschutter over volksraadplegingen.

We kijken ook naar het buitenland. Hoe democratisch zijn België en Vlaanderen eigenlijk vergeleken met het buitenland? Ontdek het vandaag tussen 6 en 10 uur in ons ochtendblok!

Werkt onze democratie wel zoals het hoort?

Luisteraar Franky verkiest een legislatuur van 6 jaar. Maar heeft hij een punt? Zijn onze legislaturen te kort of te lang?

"Te kort én te lang", zegt politicoloog Kris Deschouwer.  "Om bepaalde plannen te realiseren is er nu eenmaal een lange termijn nodig. Anderzijds kunnen 4 of 5 jaren ook onvoorstelbaar lang zijn."

In ieder geval vinden we verkiezingen veel te belangrijk. "De aandacht die we besteden aan verkiezingscampagnes en verkiezingsuitslagen is buitenproportioneel. Verkiezingen zijn namelijk maar een eenmalige foto, terwijl er tussendoor zoveel gebeurt in onze samenleving.

"En zijn volksraadplegingen nuttig?" wil Xavier ook nog weten.  Kris Deschouwer is kritisch: "Je herleidt complexe problemen tot een simpele ja/nee-vraag. Kijk maar naar Schotland, daar levert een volksraadpleging alleen maar de informatie op dat er een probleem is."

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/livestream/1.614779
http://bel10.be/mijn-stem

 

 

Voor of tegen een volksraadpleging?

Ook Bart Somers (burgemeester Somers) en Lieven Dehandschutter (burgemeester Sint-Niklaas) willen hun mening kwijt over referenda.

Ze reageren op het BEL10-idee van luisteraar Line "Ik stel een bindend referendum voor, waarbij de vraag wordt bepaald door wie 100.000 handtekeningen kan ophalen. Zodat democratie terug zijn echte betekenis krijgt."

Bart Somers heeft in zijn stad ervaringen met twee grote referenda. Eentje over het torenuurwerk van de Sint-Romboutstoren, en eentje over mobiliteit in de wijk Nekkerspoel. Dehandschutter organiseerde een volksraadpleging over de huisvuilophaling in Sint-Niklaas.

Na die ervaringen is Somers voorstander. Dehandschutter is tegen.

In Sint-Niklaas kwam er bijvoorbeeld maar 17% van de kiesgerechtigden opdagen. Zo is er een onvoldoende breed draagvlak. "Het is niet de juiste manier om een probleem aan te pakken", concludeert Dehandschutter.

Somers ziet het anders. Zelfs een lage opkomst vindt hij geen probleem. "Een referendum is vaak een eindpunt van een heel lange discussie. Ook al is er een lage opkomst, dan respecteer je toch de beslissing."

"Leve de democratie" is zijn motto. Daarom organiseert hij ook vaak kleine volksraadplegingen.

Tags: