#bel10 - Weg met de file!

kade rechteroever

Het startschot is gegeven, we zijn vertrokken. BEL10 start vandaag met het thema mobiliteit. Onze focus luidt: "Weg met files!" Van 6u tot 10u kan je luisteren naar Xavier Taveirne en Kathleen Cools. Zij sturen een reporter erop uit om te testen hoe je al liftend op je werk geraakt. Ze bespreken slimme locatiekeuzes en bekijken of de overheid dit kan belonen. Verder kan je luisteren naar een debat tussen Roger Kesteloot van De Lijn en Bart De Groote van de NMBS. En er is ook een debat tussen Groen-voorzitster Meyrem Almaci en FEBIAC-woordvoerder Joost Kaesemans over bedrijfswagens.

 

Zij kwamen alvast met de trein:

Roger Kesteloot en Bart De Groote kwamen alvast voorbeeldig met het openbaar vervoer naar het Radio 1 - Café. Beide heren namen de trein.

Ze mochten ook een BEL10-idee uitpikken dat hun erg aansprak. Zo vindt Roger Kesteloot het een goed idee om plattelandsbussen te vervangen door elektrische scooters. "De enige oplossing op lange termijn is om verschillende manieren  van openbaar vervoer te combineren". Alleen is het niet voor alle mensen weggelegd om een scooter te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen.

Bart De Groote beaamt: "We moeten veel meer mikken op  de complementariteit van de verschillendende vervoersmodi".  Hij besluit: "De trein moet sneller om de concurrentie met de wagen aan te gaan".

 

De bedrijfswagen verdeelt Vlaanderen

Schaf alle firmawagens af. Of toch zeker de wagens die alleen gebruikt worden om van en naar het werk te rijden. Joost Kaesemans van Febiac vindt het alvast naïef om te denken dat het probleem is opgelost, als je de bedrijfswagen afschaft. "Mensen moeten op hun werk raken. Als de werkgever niet betaalt, kopen ze zelf wel een auto". Maar de kans zit erin dat dat een meer vervuilende auto is.

Meryem Almaci ziet het anders: "88% van de Belgische bevolking heeft geen bedrijfswagen, maar toch betalen we allemaal mee aan die bedrijfswagens. En zo zijn we wereldkampioen filerijden + wereldkampioen subsidiëren van bedrijfswagens".

Maar afschaffen moet niet van Almaci. "We willen de auto's van het Wit-Gele Kruis niet weg. De auto's van vertegenwoordigers moeten ook niet weg. Maar de files die moeten wél weg". Daarom zegt ze: "Geef mensen vooral de vrijheid. Kies voor een flexibel mobiliteitsbudget".

http://bel10.be/themas/mobiliteit

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/livestream/1.614779

 

Wat is #Bel10

#BEL10. Wat is jouw idee voor morgen?

In juni komt het Radio 1-pop-upcafé terug! Twee weken lang, maken we liveradio vanop de Kunstberg in Brussel. En daarvoor hebben we jouw ideeën nodig.

Wat zou jij veranderen als je het één dag voor het zeggen had en hoe zou je dat doen?

Met die vraag gaan we op pad in heel Vlaanderen, om zo te weten te komen wat jouw belangrijkste ideeën voor de toekomst zijn. We zoeken duizenden ideeën, die over alle maatschappelijke onderwerpen kunnen gaan. Dat idee kan eenvoudig zijn of net complex, helemaal uitgewerkt of gewoon een ruwe gedachte. Met die ideeën gaan we aan de slag. We doen dat niet alleen, maar sàmen met jou.

In het Radio 1-Café bundelen we alle ideeën tot 10 grote thema’s en maken daarmee 10 uitzendingen. Elke dag stellen we een ‘Groep van 10’ aan: 10 kritische en betrokken luisteraars, die over het thema van die dag discussiëren en samen met experts tot nieuwe inzichten komen. Vanuit die inzichten formuleren ze enkele concrete aanbevelingen, die ze dan kunnen bespreken met de beleidsmakers.

Aarzel dus niet en stuur ons jouw idee door, of stel je kandidaat voor de ‘Groep van 10’.

#BEL10: 10 thema’s, 10 keer 10 luisteraars, 10 keer inspiratie voor het beleid

Vanaf 6 mei op Radio 1 en vanaf 15 juni vanuit het Radio 1-Café op de Kunstberg.

 

Tags: